main logo
1554

Carp ar putea părăsi blocul ACUM, dacă epopeea CC nu se rezolvă

Deputatul blocului ACUM, Lilian Carp, crede că Vladimir Țurcan ar trebui să demisioneze din fruntea Curții Constituționale, iar magistrații aleși pe criterii poltice - să se retragă de la CC, altfel, Carp ar putea să părăsească blocul politic ACUM.

Carp ar putea părăsi blocul ACUM, dacă epopeea CC nu se rezolvăFoto: Știri.md

Carp a susținut un briefing de presă la care a spus că regretă situația în care s-a pomenit Înalta Curte. „E o situație destul de tristă, parcă am fi în „O scrisoare pierdută” a lui Caragiale”, a spus deputatul, transmite Știri.md cu referire la Agora.

Parlamentarul și-a început cuvântarea și cu alte numiri din ultima perioadă.

„Am să pornesc de la CNA, de la procurorul interimar și alte funcții. Eu nu mi-am dat votul, dar asta nu mă scutește de scuze publice. 

Vedem acțiunile întreprinse de acești noi șefi de instituții: sunt amorfe, exact ca până acum. Am văzut ridicarea imunității unui singur deputat, deși în raportul Kroll sunt mai multe nume. Ori noi am plătit bani degeaba la Kroll, ori procuratura nu-și face treaba. Nu se știe unde am fost fraieriți”, consideră Carp.

Deputatul consideră că situația creată la Curtea Constituțională, unde Vladimir Țurcan a fost ales cu patru voturi, însă trei magistrați spun că nu l-au votat, „e o situație destul de tristă”.

„Parcă am fi în „O scrisoare pierdută” a lui Caragiale. Trebuie să introducem operațiuni noi de adunare și scădere în manuale. Cel mai prost e când oamenii nu vor să-și asume votul. 

Cei care au votat pentru Țurcan trebuie să-și asume votul, să zică fără rușine. Altfel vor apărea suspiciuni când Curtea va lua alte decizii. 

Nu știu cine și cum a votat, bănuielile mai puțin contează. Noi am spus oamenilor că vom numi persoane integre la conducere, indiferent ce acțiuni vor face. 

De aceea, eu am fost împotriva ca noi să permitem numiri în funcții a persoanelor care chiar și au fost cândva afiliați politic. Vedem că acest proces a fost prejudiciat. Vedem că societatea pierde încrederea avută”, susține deputatul.

Pentru remedierea situației, Carp îi cere lui Țurcan să-și dea demisia din funcție, iar procesul de alegere a președintelui CC să fie reluat. Totodată, politicianul vrea ca magistrații aleși prin afiliere politică să se retragă de la Curte.

„Văd că și Dodon s-a arătat deranjat că la CC s-a ales un reprezentant al PSRM. Dacă toate părțile au regrete, asumați-vă și retrageți acești candidați. 

Eu nu vreau să mă asociez cu aceste acțiuni, nu vreau să dăm percepția că funcțiile se partajează pe criterii politice”, a punctat Carp. „Dacă aceste lucruri nu se vor întâmpla în viitorul apropiat, eu nu-mi văd rostul de a mai face politică sau de a mă regăsi în vreo echipă”, a conchis Carp.

Amintim că Lilian Carp și Sergiu Litvinenco nu au votat pentru Domnica Manole și Vladimir Țurcan la CC. Anterior, Carp nu a votat nici pentru candidatura lui Dumitru Robu în funcția de procuror general, motivând că acesta „a făcut mai multe acțiuni la comanda fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării