12 feb, 2019 15:52
583
0
Carina Ţurcan va continua să stea sub arest
12 feb, 2019 15:52
583
0

Fosta membră a consiliului de administrație al Inter RAO, Carina Ţurcan, va rămâne sub arest până pe 14 aprilie.

Curtea raionului Lefortovo din Moscova a prelungit până la data de 14 aprilie termenul de arest pentru Carina Ţurcan, transmite Știri.md cu referire la noi.md.

Carina Țurcan, fostă membră a consiliului de administrație al companiei Inter RAO, aflată în închisoare sub acuzaţia de spionaj, a declarat avocatul său Ivan Pavlov pentru RIA Novosti. 

„Instanța a satisfăcut cererea anchetatorului de a prelungi măsura preventivă", a declarat avocatul Ivan Pavlov. 

Potrivit declaraţiilor anterioare ale lui Pavlov, ea este acuzată de transferul informațiilor despre companiile energetice rusești către serviciile de informații din Moldova. 

Potrivit avocatului, Ţurcan este acuzată de faptul că, în august, 2004, a devenit agent al serviciului secret din Moldova. 

În aprilie 2015, acuzata a primit o versiune electronică a "proiectului de document al Ministerului Energiei privind anumite aspecte ale acțiunilor companiilor energetice ruseşti pe canalul de cooperare internațională". 

La sfârșitul lunii septembrie 2015, ea a transmis acest document serviciului secret al Republicii Moldova. 

În același timp, după cum subliniază avocatul, nu este clar unde, cum și în ce condiții a avut loc transferul informațiilor. 

Potrivit acestuia, specialiștii implicați de FSB au ajuns la concluzia că informațiile din acest document constituie un secret de stat. 

Ţurkanu îşi recunoaşte vina. Cazul poartă parafa „super-secret", deci practic nu se știe nimic despre conţinut. 

Potrivit surselor RIA Novosti din sectorul energetic, Ţurkan a participat la activităţile privind furnizarea de energie electrică din Rusia în Ucraina și din Ucraina în Crimeea, în perioada 2014-2015. 

După cum notează ediţia RBC, FSB o suspectează de transmitere în beneficiul României, membră a NATO, a unor informații cu privire la acest subiect. 

O altă versiune: transferul de informații despre proiectul de construcție a centralei nucleare Akkuyu în Turcia.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter