main logo
1203

Candu: Vinovații în cazul profesorilor turci trebuie să răspundă

Persoanele care se fac vinovate de acțiuni ilegale în cazul expulzării profesorilor turci trebuie să răspundă. Declarația a fost făcută de fostul Președinte al Parlamentului, Andrian Candu în cadrul unei emisiuni TV.

Candu: Vinovații în cazul profesorilor turci trebuie să răspundăFoto: Știri.md

Asta după ce acum o săptămână democratul spunea că Guvernul Republicii Moldova trebuie să execute decizia Curții Europene a Drepturilor Omului, transmite Știri.md cu referire la Agora.

Instanța a hotărât că aplicanților li s-a încălcat dreptul la libertatea și siguranța persoanei și dreptul la viața privată, obligând Republica Moldova să achite câte 25.000 de euro fiecăruia.

„Trebuie făcută o investigație și cei care au abuzat și au acționat ilegal și abuziv trebuie să răspundă. Nu sunt nici eu, nici dvs. să acuzăm. Trebuie să investigăm și cei care au greșit trebuie sancționați. Să fie investigate aceste instituții”, a spus Candu.

Săptămâna trecută democratul a ezitat să catalogheze acțiunile autoritățile de la Chișinău în raport cu profesorii turci:

„Viața e viață. Multă sănătate tuturor, dar cert este faptul că Guvernul Republicii Moldova trebuie să execute decizia Curții Europene a Drepturilor Omului.  

Atunci autoritățile au acționat într-un fel. Acum să zic că au acționat corect sau nu, îmi este foarte greu să zic pentru că nu sunt specialist. Dar am înțeles că instituțiile au acționat în baza unor protocoale și legi, și sisteme și valori pe care le-au avut”, a declarat Andrian Candu.

Tot săptămâna trecută și democratul Pavel Filip a reacționat la decizia CtEDO, spunând că îi pare rău pentru ceea ce s-a întâmplat.

Amintim că la 6 septembrie 2018, șapte profesori turci din rețeaua de licee „Orizont” au fost ridicați de către Serviciul de Informații și Securitate și expulzați, cu justificarea că activitățile lor ar constitui o amenințare la securitatea naționale a Republicii Moldova.

Doi dintre profesorii turci de la rețeaua de licee „Orizont” din Republica Moldova au fost condamnați la închisoare în Turcia. 

Unul dintre ei a primit o pedeapsă definitivă de șase ani și șase luni privațiune de libertate, epuizându-și calea de atac. 

Al doilea a fost condamnat de prima instanță la nouă ani de închisoare, însă instanța de apel urmează să se expună după ce sentința a fost atacată.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării