main logo
1062

Candu la CC: Anularea legii miliardului va duce la creșterea inflației și căderea leului

Anularea pretinsei legi a miliardului va duce la efecte catastrofale asupra economiei și stabilității financiare a statului, devalorizând leul și provocând creșterea inflației.

Candu la CC: Anularea legii miliardului va duce la căderea leuluiFoto: știri.md

Declarația a fost făcută de Andrian Candu la Curtea Constituțională, care examinează astăzi, 18 martie 2021, sesizarea Pro Moldova pentru examinarea constituționalității Legii 230 din decembrie anul trecut, transmite Știri.md cu referire la Bani.md.

Potrivit lui, respectiva lege va compromite grav relațiile cu FMI, va genera instabilitate financiară de proporții, inflație, devalorizarea leului și sărăcie, având un impact tragic asupra bugetului de stat.

Acceptarea abordării propuse de Pro Moldova ar restabili ordinea constituțională din Republica Moldova și va avea impact pozitiv pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova în parte, cât și pentru Republica Moldova, în general.

Consecința imediată a acestei legi este restituirea creditului acordat Guvernului de către Banca Națională a Moldovei, lucru imposibil de realizat și care ar însemna reducerea critică a capitalului statutar al BNM și încălcarea angajamentelor asumate de țara noastră în raport cu FMI.

De asemenea, anularea angajamentului asumat de stat și al efectelor acestuia vor avea efect negativ asupra potențialului de dezvoltare al economiei naționale, generând instabilitate pentru agenții economici interni și investitorii străini. Legea are repercusiuni asupra procedurilor de lichidare silită a băncilor cărora le-au fost acordate credite de urgență.

Totodată, legea contestată a fost adoptată cu încălcarea manifestă a principiului separării puterilor în stat și a principiului corelat al loialității constituționale, al prevederilor constituționale care reclamă acceptul prealabil obligatoriu al Guvernului pe marginea unor proiecte de legi.

Pro Moldova a depus, la 21 decembrie 2020, o sesizare la Curtea Constituțională în care a cerut declararea neconstituțională a legii 230 din 16 decembrie 2020 pentru abrogarea Legii privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării