main logo
8807

Candu explică ce poate urma după decizia CC din 23 februarie: E periculos

Curtea Constituțională (CC) a respins cererea PSRM privind suspendarea decretului președintelui Maia Sandu privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru Natalia Gavrilița și urmează să se expună definitiv pe 23 februarie 2021.

Candu arată ce poate urma după decizia CC din 23 februarie: E periculosFoto: știri.md

În acest context, liderul Pro Moldova, Andrian Candu, a expus mai multe scenarii care ar putea urma după hotărârea Înaltei Curți, transmite Știri.md.

În primul caz, deputatul s-a arătat de acord cu poziția anunțată anterior de Igor Dodon, care a declarat că va fi clar dacă din țară parlamentară R. Moldova poate deveni brusc o țară prezidențială numai printr-o decizie a Curții Constituționale.

''În momentul în care CC va inversa toate procedurile din Constituție, atunci, fără a modifica Legea Supremă, noi modificăm regimul guvernamental și ne transformăm în republică prezidențială unde președintele este un fel de șef al Guvernului și astfel CC poate fi acuzată că și-a depășit cadrul constituțional și a creat, într-un fel, o altă Constituție.

De aceea e foarte periculos. Eu nu văd cum ar putea găsi strict juridic o soluție pentru Maia Sandu ignorând o majoritate în Parlament'', a declarat Candu în cadrul emisiunii ''Dreptul la Replică''.

Întrebat ce se va întâmpla dacă Curtea Constituțională va lua o decizie în favoarea PSRM, Candu a declarat că ''Maia Sandu ar trebui să desemneze candidatul majorității parlamentare, adică pe doamna Durleșteanu, în caz dacă nu se schimbă candidatul sau nu apare o altă majoritate cu alt candidat, cum a fost cu Năstase”.

Totodată, fostul președinte al Parlamentului a subliniat că magistrații Curții Constituționale au recomandat anterior că nu trebuie să se mai repete situații în care președintele e suspendat pentru a fi desemnat premierul sau miniștrii, cum s-a întâmplat anterior în cazul președintelui în exercițiu Igor Dodon.

În același timp, Andrian Candu a explicat că o procedură de impeachement pentru Maia Sandu e aproape imposibilă în condițiile actuale.

”Nu văd posibilitatea pentru a avea 67 de voturi în Parlament. Se solicită avizul Curții Constituționale, iar în timp ce președintele e suspendat se organizează în 30 de zile un referendum național”, a precizat Andrian Candu, menționând că Maia Sandu trebuie să beneficieze de cele 100 de zile de mandat pentru a da o notă activității sale.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării