main logo
1192

Candu, despre rolul lui Plahotniuc în semnarea protocoalelor cu Tiraspolul

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a recunoscut într-un interviu acordat publicației ucrainene cenzor.ua că cele patru protocoale semnate cu transnistrenii au fost posibile datorită unei înțelegeri preventive între Vlad Plahotniuc și Victor Gușan (liderul concernului Sheriff și conducătorul de facto al regiunii separatiste).

Candu, despre rolul lui Plahotniuc în relațiile cu Tiraspolul

Candu a spus că urmare a întâlnirii dintre Plahotniuc și Gușan, s-a stabilit crearea unor grupuri de lucru care aveau să elaboreze cele patru protocoale, însă toate acțiunile trebuiau să se petreacă într-o manieră discretă, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Oficialul a mai spus că ceilalți participanți în formatul „5+2” au fost în șoc când Chișinăul și Tiraspolul i-au anunțat că au găsit soluții pentru cele patru probleme vizate. 

„Voi spune mai mult, am obținut rezultate bune datorită faptului că am ieșit din negocierile Rusiei în primul rând. Primele discuții au fost între Plahotniuc și Gușan despre necesitatea găsirii unei soluții. Ca să creăm oficial comitete și grupuri de experți, dar vom lucra "discret". Adică fără publicitate. Experții și grupurile guvernamentale din ambele părți s-au întâlnit, dar au lucrat într-o atmosferă confidențială. Și când protocoalele au fost gata, evident nesemnate, au fost pregătite toate deciziile și cu două săptămâni înainte de întâlnirea de la Viena, am spus: "Gata, noi am găsit soluții!". Și apoi am informat deja toți membrii formatului 5+2 (Moldova și Transnistria - părțile implicate în conflict, OSCE, Rusia și Ucraina - mediatorii, observatorii UE și SUA, - n.r). Toți au fost în șoc, mai ales rușii”, a declarat Candu în interviul citat. 

Amintim că la sfârșitul lunii noiembrie 2017, Tiraspolul și Chișinăul au semnat azi, la Tighina, patru decizii protocolare ce țin de asigurarea funcționării nestingherite a școlilor cu predare în grafia latină, situate în regiunea transnistreană; problema accesului la pământurile fermierilor aflate pe traseul Dubăsari-Tiraspol; apostilarea diplomelor de studii a Universității din Tiraspol; restabilirea legăturii telefonice mobile și staționare între ambele maluri ale Nistrului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării