main logo
605

Candu, despre retragerea trupelor ruse din Transnistria

SUA, Germania şi alte stat şi-au dat preliminar acceptul pentru susţinerea Rezoluţiei pe care Moldova o propune Organizaţiei Naţiunilor Unite privind retragerea trupelor militare ruse din stânga Nistrului. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Candu, despre retragerea trupelor ruse din TransnistriaCandu, despre retragerea trupelor ruse din Transnistria.

"La New York am discutat subiectul ce ţine de Rezoluţia pe care Moldova o propune Organizaţiei Naţiunilor Unite privind retragerea trupelor militare ruse. Cu regret s-a speculat la acest subiect, chiar s-au adus intenţionat unele confunzii. Noi ne referim la retragerea trupelor militare ale Fedraţiei Ruse şi nu la retragerea contigentului de pacificare. Rusia a intervenit cu unele măsuri tehnice ca să blocheze Rezoluţia. Rezoluţia oricum va fi susţinută de mai multe state şi cel mai probabil în iunie vom trece toate procedurile, astfel ca această rezoluţie, ca şi proiect, să fie introdusă pe ordinea de zi Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. SUA, Germania, dar şi alte stat şi-au dat deja preliminar acceptul pentru susţinerea unei astfel de rezoluţii. Mai mult, vor fi sper multe state care vor semna ca şi autori ai acestei rezoluţii", a precizat şeful Legislativului.

Amintim că în februarie, Congresul SUA a înregistrat o rezoluție în care susţin lupta Republicii Moldova cu acţiunile de dezinformare desfăşurate de către anumite state din Europa de Est în mass-media naţionale, scrie publika.md.

În documente se face îndemn către conducerea Federaţiei Ruse să-şi retragă trupele şi muniţiile de pe teritoriul recunoscut internaţional al Moldovei, să se abţină de la ameninţări economice sau de la exercitare a presiunilor asupra Moldovei, precum să înceteze orice acţiuni care susţin mişcările separatiste de pe teritoriul Republicii Moldova. Documentul mai specifică faptul că Statelor Unite susţin procesul de reintegrare pe cale paşnică a regiunii din stânga Nistrului, oferindu-i acesteia statut special în cadrul ţării.

Rezoluția a fost înregistrată în Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA de către congresmenii David Price şi Pete Olson.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării