main logo
835

Candu, despre piloții eliberați: Dodon vrea să profite electoral

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, consideră că este o veste bună că piloții moldoveni deținuți ostatici în Afganistan sunt bine și curând ar putea ajunge acasă.

Candu, despre piloții eliberați: Dodon vrea să profite electoral

„Autoritățile Republicii Moldova fac deja acțiunile oficiale pentru aducerea lor urgentă acasă” a declarat Candu, transmite Știri.md cu referire la telegraph.md.

Șeful Parlamentului de la Chișinău îi cere în mod oficial președintelui Dodon să nu mai țină piloții moldoveni ostateci electorali în Moscova, după 3 ani în care au avut destul de suferit.

„Ca persoană care prin natura funcției deținute am fost ținut la curent cu negocierile de eliberare a lor, pot să vă spun că ostaticii moldoveni urmau să ajungă acasă încă acum 4 luni, când autoritățile moldovene au finalizat negocierile, însă, în ultimul moment, s-a blocat totul. Cineva le-a zis răpitorilor să-i mai țină puțin și să-i trimită acasă prin Moscova. Autoritățile noastre încearcă de 4 luni să afle cine a generat această situație de blocaj și cu ce scop”, a spus Andrian Candu.

Astăzi este foarte clar cine a generat blocajul – este vorba de Igor Dodon, care a dorit ca ei să revină acasă doar în timpul campaniei electorale și să se folosească de acest lucru în mod cinic. „Acesta este motivul pentru care ostaticii nu au fost aduși direct în Moldova la familii, deși autoritățile au pregătit aducerea lor direct la Chișinău. Au fost duși la Moscova și ținuți acolo până ce Dodon se putea folosi electoral de acest caz”, a spus Andrian Candu.

De asemenea, autoritățile RM urmează să analizeze toată această situație și să dea calificative legale modului în care Igor Dodon s-a folosit de pârghii cinice pentru a-i răpi din nou din drumul lor spre Moldova. 

„Această acțiune este un act penal criminal. La fel cum un act de gravitate extremă este și modul în care Dodon exercită presiuni asupra lor să facă declarații care ar fi favorabile PSRM-ului în campania electorală”, a punctat Candu.

Democratul spune că că subiectul nu trebuie exploatat în nici un caz electoral, pentru că acest lucru ar putea să complice situația.

„Nu întâmplător autoritățile Republicii Moldova au fost foarte discrete în legătură cu aceste negocieri, pentru că subiectul este unul ce ține de viața unor oameni, nu de PR și de campanii electorale. Ar fi fost corect să se comunice public despre eliberarea lor doar după ce ei se aflau acasă, în siguranță”, a explicat liderul din Parlament.

Autoritățile au ținut permanent legătura cu părinții ostaticilor și vor face tot ce este nevoie pentru a-i aduce cât mai repede acasă. 

Curând, imediat ce va fi posibil, autoritățile Moldovei vor putea oferi mai multe informații publicului, despre modul în care au decurs negocierile.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării