main logo
767

Candu, despre legea Magnitsky: Suntem deja parte a unor sancțiuni impuse pe dimensiunea UE ori ONU

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, spune că Proiectul de lege cu privire la lista Magnițki, ar fi pe jumătate implementată în Republica Moldova, prin alte acorduri internaționale pe care RM le respectă.

Andrian Candu comentează proiectul de lege cu privire la lista MagnițkiAndrian Candu comentează proiectul de lege cu privire la lista Magnitsky

„Încă nu am discutat cu colegii din Partidul Democrat care este opinia sau care sunt acțiunile noastre. Pur juridic vorbind, dacă această lege va fi aprobată atunci sunt un șir de nume a persoanelor fizice din Federația Rusă, a companiilor care sunt implicate și care vor avea limitări și restricții pe teritoriul Republicii Moldova. Noi în mare parte, suntem deja parte a unor sancțiuni ori a UE, ori a ONU.  Noi urmărim și respectăm, legislativ și sistemic, sancțiunile impuse de Statele Unite ale Americii, în privința unor persoane sau companii. Cert este faptul că dacă o astfel de lege va fi aprobată de Parlament, bineînțeles, că acele persoane care sunt acea listă și companii, vor avea restricții și limitări, pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv, la nivel de circulație, inclusiv la nivel de transferuri bancare.

Dar de fapt, băncile noastre, inclusiv cu supravegherea Băncii Naționale, nu pot încasa bani de la astfel de persoane și deja sunt anumite liste și de sancțiuni legate de trezoreria americană, legate de UE. Deci, noi deja suntem că sistemele bancare ale noastre sunt interconectate cu sistemele bancare internaționale”, a declarat Candu, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

Andrian Candu a precizat că Parlamentul a votat legislația FATCA, care deja prevede o parte din aceste sancțiuni. „Presupune că tot ce e stabilit de SUA, sancțiuni, restricții pe domeniul financiar, se aplică și în Republica Moldova. Respectiv, în fapt deja avem prevederi sistemice și de procedură, care se referă la așa listă Magnițki, dar dacă se va lua decizia de majoritatea parlamentară să susțină această lege, atunci vom avea și noi o lege „domestică”, națională, legată de lista Magnitsky”, a punctat președintele Parlamentului.

Amintim că săptămâna trecută, deputatul din partea PLDM, Tudor Deliu, a înregistrat în Parlament, proiectul de lege cu privire la Legea Magnițki. Inițiativa a fost semnată de membrii fracțiunii PLDM și Grupului Parlamentar Popular European.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării