main logo
1069

Candu, despre expulzarea profesorilor turci: Am avut nopți nedormite

Democratul Andrian Candu susține că a fost răvășit emoțional când a afla despre expulzarea celor șapte profesori turci, acum un an.

Candu: Am avut nopți nedormite după expulzarea profesorilor turciFoto: cotidianul.md

Mai mult, acesta susține că a avut nopți nedormite, fiind cu gândul la cele întâmplate, transmite Știri.md cu referire la cotidianul.md

În cadrul unei emisiuni de la TV8 Candu a declarat că a aflat din presă despre expulzarea celor șapte profesori turci de la liceul „Orizont” și a fost „răvășit emoțional” de noutate.

„Expulzarea profesorilor turci este un subiect care ne-a afectat pe noi toți. Îmi aduc aminte că eram răvășit emoțional și am avut nopți nedormite, fiind cu gândul la tot ceea ce s-a întâmplat”, a declarat democratul.

Candu susține că, odată ce a auzit despre cele întâmplate l-a sunat pe directorul Serviciului de Informații și Securitate, care i-a confirmat informațiile, și pe prim-ministrul, Pavel Filip, cu care a convenit asupra reacției ce urma să fie dată.

„Am aterizat la Chișinău pe data de 5 septembrie seara. A doua zi dimineață, m-am reținut puțin acasă cu familia. La birou am ajuns puțin mai târziu, pe la 10:30. În drum spre birou, am auzit din presă, despre cele întâmplate. Am ajuns la birou și l-am telefonat pe directorul SIS și l-am întrebat dacă este adevărat ceea ce aud în presă. Mi-a răspuns că este adevărat și operațiunea este spre finalizare”, a mai spus Adrian Candu.

Acesta susține că politicul nu a fost implicat în operațiunea SIS.

Amintim că, anul trecut, la data de 6 septembrie, șase persoane de origină turcă au fost reținute de Serviciul de Informare și Securitate, printre care directorul liceului „Orizont”. Ulterior, profesorii au fost expulzați din Republica Moldova.

La 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor străini care au fost expulzați de pe teritoriul țării în septembrie 2018. CtEDO a constatat violarea dreptului la libertate și siguranţă şi a dreptului la respectarea vieții private și de familie, și a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să aschite câte 25 de mii de euro pentru cinci dintre cei șapte cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate, și care au depus plângeri în fața Curții.

La 6 septembrie curent, fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Baltaga, a fost reținut și, ulteiro, plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. De asemenea, directorul Biroului Migrație și Azil (BMA), Olga Poalelungi, a fost suspendată din funcție, fiind învinuită de depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave, fiindu-i interzisă părăsirea țării.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării