main logo
389

Candidații din circumscripția nr. 51: SUA, Canada. Ce averi declară

În Circumscripția nr. 51: SUA, Canada sunt deschise secții de votare în două state: Statele Unite ale Americii și Canada. Alegătorii își vor da votul la secțiile de votare 51/1-51/15.

Candidații din circumscripția nr. 51: SUA, Canada. Ce averi declarăCandidații din circumscripția Nr. 51: SUA, Canada. Ce averi declară

Câștigător în circumscripția uninominală este desemnat candidatul care acumulează cel mai mare număr de voturi, indiferent de prezența la urne, transmite Știri.md cu referire la IPN

Primul în buletinul de vot este candidatul partidului Democrat, Ghenadie Moroșanu, actor de profesie. Candidatul este actor și regizor la SixtySix Theatre din Hollywood, SUA și actor la Compania Internațională „Victor Kruglov and Associates”. De asemenea, este regizor la Casa Raională de Cultură din Anenii Noi. 

Candidatul a absolvit Institutul Internațional de Management din Chișinău, iar ulterior Institutul de Teatru și Film Lee Strasberg din Los Angeles, SUA. Din 2010 a obținut numeroase premii și distincții pentru activitatea sa în cultură în mai multe țări ale lumii. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidatul declară venituri din salarii de peste 52 de mii de lei. Deține în proprietate un autoturism și conturi bancare cu sume de cinci mii de lei și aproximativ cinci mii de dolari.

Pe locul doi în buletinul de vot este candidatul Partidului Socialiștilor, Gaik Vartanean, politolog de meserie, consilier municipal în Consiliul municipal Chișinău din partea PSRM. Este administratorul publicației periodice „Socialiștii” și președinte al Comunității Armene din Republica Moldova. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-26 decembrie 2018, candidatul declară venituri din salariu de peste 34 de mii de lei. Are în proprietate două automobile.

Pe locul trei în buletinul de vot este candidatul independent Viorel Savva, este avocat de profesie. Este fondatorul Societății de Consultanță și Avocatură „SAVVA”. Anterior a fost președinte al Organizației de Tineret al Partidului ,,Alianța Moldova Noastră”, condus pe atunci de Serafim Urecheanu. După încercări de a se implica în viața politică candidatul a plecat în SUA unde a fost admis în Baroul de avocați din New York. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-26 decembrie 2018, Viorel Savva, declară venituri din salarii de peste 216 mii de lei.

Pe locul patru în buletinul de vot este candidatul independent, Valeriu Ghilețchi, inginer de profesie, deputat în Parlamentul Republicii Moldova din anul 2009. Actualmente este vicepreședinte al Parlamentului, vicepreședinte al Comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană și membru al delegației Moldovei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. În octombrie 2018 a fost ales vicepreședinte al Grupului PPE din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Este absolvent al Institutului Electrotehnic din orașul Odessa, Ucraina. 

Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, Valeriu Ghilețchi, împreună cu soția declară venituri salariale de peste 392 de mii de lei. Candidatul a obținut venituri din dividende de peste 83 de mii de lei, 5 mii de lei în urma înstrăinării unui bun imobil și aproximativ 141 de mii de lei a ridicat din alte surse legale. Familia declară în proprietate două terenuri aferente casei de locuit și un teren aferent unui spațiu comercial. Familia are în proprietate două case de locuit, trei garaje, un spațiu comercial, o bucătărie de vară și un automobil. Candidatul declară active financiare în valoare de aproximativ 135 de mii de lei și de peste 4 mii de dolari. Candidatul mai deține și cote părți în cadrul a trei companii.

Pe locul cinci în buletinul de vot este candidatul Blocului electoral ACUM DA și PAS, Dumitru Alaiba, de profesie economist. Este director de programe și fondator la Asociația Obștească Centrul de Politici și Reforme Structurale din Republica Moldova. Dumitru Alaiba are o experiență de cinci ani în consultanță internațională, a fost coordonator de proiecte în țări din Balcani și CSI în domeniile financiar, al mediului de afaceri și economic. Are șapte ani de experiență în Guvernul Republicii Moldova unde a activat în perioada 2009-2016 și doi ani de experiență în societatea civilă și afaceri.

Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidatul declară venituri din salariu de peste 323 de mii de lei și peste 37 de mii de euro. Din activități didactice și de creație candidatul a ridicat peste 33 de mii de lei și trei mii de euro, iar din alte surse legale a obținut 12 mii de euro. Dumitru Alaiba deține o cotă parte dintr-un teren intravilan, în proprietate trei apartamente, o cotă parte dintr-o casă de locuit și un automobil. Candidatul declară aproximativ 37 de mii de lei și peste 12 mii de euro în conturi bancare curente în țară și peste hotare. Este fondator și deține cote părți din cinci companii.

Pe locul șase în buletinul de vot este candidatul independent, Valentin Ganea, jurist de profesie. Este avocat la Centrul de Avocatură „Valentin Ganea”. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidatului împreună cu soția declară venituri din salariu de 159 de mii de lei. Familia a obținut venituri din pensii și îndemnizații de peste 174 de mii de lei. Candidatul deține în proprietate opt terenuri, două case de locuit, un imobil și un automobil.

Pe locul șapte în buletinul de vot este candidatul independent, Gheorghi Grozav, de meserie antrenor sportiv. Este lector universitar la Universitatea de Educație Fizică și Sport din Moldova. Este președintele Federației Sportive Națională de Lupte „GRO-DO” din Moldova. 

Pentru perioada 1 ianuarie 2017-21 ianuarie 2019, candidatul declară venituri din activități didactice, științifice și de creație de puțin peste 41 de mii de lei, soția candidatului a obținut în această perioadă îndemnizații de peste 16 mii de lei. Gheorghi Grozav deține în proprietate un teren intravilan și câte o cotă parte din alte cinci terenuri intravilane și unul extravilan. Familia candidatului mai deține în proprietate și cote părți din șase construcții, o casă de locuit și un garaj.

Pe locul opt în buletinul de vot este candidatul independent, Petru Neaga, economist de profesie. Activează în calitate de verificator fiscal la Agenția de Venituri din Quebec, Canada. Și-a făcut studiile la Universitatea Agrară, Facultatea de Economie și Management. Este stabilit în Canada de aproape 15 ani. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidatul împreună cu soția declară venituri de 143 de mii de dolari canadieni. 

Candidatul a obținut un venit de 15 mii de euro din vânzarea unei case de locuit și peste 11 mii de dolari canadieni venituri obținute din îndemnizația pe copil. Candidatul a moștenit două terenuri agricole și un teren extravilan și deține în proprietate o casă de locuit, două automobile și un cont bancar cu peste 12 mii de dolari canadieni pe cont.

Pe locul nouă în buletinul de vot este Rodica Rusu, candidat al Partidului Politic „Șor”, economistă și jurnalistă de profesie. Este specialist în relații publice la SRL „Avia Invest”. Pe lângă activitatea în relațiile publice își desfășoară activitatea de blogger. 

Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidata de comun cu soțul au acumulat venituri salariale în valoare de peste 580 de mii de lei, peste 30 de mii de lei din activități didactice sau de creație, peste 11 mii de lei venituri din arendă, peste șase mii de lei din vânzarea unui bun și peste 136 de mii de lei din indemnizația pe copil. Candidata are în proprietate un teren agricol, un apartament, două autoturisme, active financiare de peste 41 de mii de lei și aproximativ 400 de euro. Candidata este fondatoare a două SRL-uri.

Pe locul zece în buletinul de vot este candidatul independent, Alexandrin Patron, este antreprenor, director de operațiuni la „Moldcable” INC, companie în telecomunicații al cărei fondator este. Candidatul de 26 de ani, este originar din raionul Edineț, de cinci ani locuiește în SUA. 

Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidatul declară venituri salariale în valoare de peste un milion 222 de mii de lei. Candidatul deține o cotă-parte în Moldcable INC care i-a adus un venit de peste 15 milioane 307 mii de lei și o cotă parte din „Patron Trucking”, companie care oferă servicii în transport. Are în proprietate un automobil, un ceas pe care l-a primit cadou și mai deține un cont bancar curent cu peste 862 de mii de lei.

Pe locul unsprezece în buletinul de vot este candidatul independent, Roman Palancica, licențiat în relații internaționale. Director-administrator la o companie de vânzări auto în statul Virginia, SUA. Este absolvent al Facultății de Relații Internaționale la USM în 2007. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidatul nu declară venituri salariale. 

În schimb declară venituri de 50 de dolari din depuneri la instituții financiare, peste 317 mii de dolari din returul capitalului a două companii al căror fondator este, peste 126 de mii de dolari în conturi curente. Deține 100% din capitalul social a unei companii de vânzare de automobile și a două companii imobiliare.

Pe locul doisprezece în buletinul de vot este candidatul independent, Oleg Bînzar, licențiat în științe umanistice, directorul firmei „WTP Investment” LLC. Este stabilit în SUA de 20 de ani împreună cu familia sa. Și-a făcut studiile la Florida International University (FIU) din Miami, după care s-a transferat la University of South Florida (USF), Facultatea Relații Internaționale și Științe Politice. Candidatul vorbește fluent șase limbi. 

Dânsul spune că dacă ajunge în Parlamentul Republicii Moldova va renunța la salariul de deputat și îl va dona în scopuri caritabile. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidatul nu declară venituri salariale, dar declară venituri din activitatea de întreprinzător individual de peste 900 de mii de dolari. Deține în proprietate un teren intravilan, o cotă parte dintr-un spațiu comercial și două case de locuit în ipotecă, două autoturisme, două mijloace de transport cu propulsie și trei remorci. În conturile curente deține peste 122 de mii de dolari și un fond de investiții de 528 de mii de dolari. Este director a două companii, vicepreședinte al uneia și asociat al alteia, toate în SUA.

Pe locul treisprezece în buletinul de vot este candidatul independent, Ana Vasilachi, juristă de profesie. Este fost consilieră municipală din partea PL în perioada 2007-2009, fostă viceministră a muncii, protecției sociale și copilului în Guvernul condus de Vlad Filat, ulterior viceministră a apărării unde a fost responsabilă de domeniul social. 

Pe parcursul ultimilor patru ani a fost stabilită în SUA. Candidata declară venituri de pe peste 14 mii de lei, însă, în declarația pe propria răspundere, nu precizează perioada în care a obținut respectivele venituri și nici dacă actualmente deține un loc de muncă. Din vânzarea unui bun mobil sau imobil candidata a obținut 15 mii de euro, din alte surse legale a obținut 15 mii de lei. Candidata mai declară că are în proprietate un apartament.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării