main logo
367

Când începe desemnarea și înregistrarea candidaților la parlamentare

Comisia Electorală Centrală a anunțat că miercuri, 21 august, începe desemnarea și înregistrarea candidaților la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie curent în circumscripțiile electorale uninominale nr. 17, 33, 48 și 50.

Când începe desemnarea și înregistrarea candidaților la parlamentareFoto: Știri.md

Pentru a fi înregistrat, candidatul pentru circumscripția uninominală urmează să prezinte, alături de documentele prevăzute de cadrul normativ, liste de subscripție care conțin semnăturile a cel puțin 500 și cel mult 1.000 de susținători cu drept de vot din circumscripția uninominală unde intenționează să candideze, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Femeile care vor dori să candideze vor putea fi înregistrate dacă vor prezenta semnăturile a cel puțin 250 și cel mult 500 de susținători.

Pentru înregistrarea grupului de inițiativă, candidatul la funcția de deputat va depune personal, cel târziu cu 50 de zile înainte de ziua alegerilor, la consiliul electoral de circumscripție mai multe acte, inclusiv  cererea de înregistrare și lista membrilor grupului de inițiativă.

În termen de 3 zile de la recepționarea actelor, consiliul electoral de circumscripție electorală uninominală va verifica corectitudinea acestora și va decide asupra înregistrării sau refuzului înregistrării grupului de inițiativă.

Documentele de înregistrare a candidaților se vor depune la consiliile electorale ale circumscripțiilor uninominale. 

Termenul limită de depunere a actelor pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova este de 30 august, inclusiv.

La 20 octombrie curent, concomitent cu alegerile locale generale, vor avea loc și alegeri parlamentare noi în patru circumscripții electorale. 

La vot vor fi așteptați locuitorii raionului Nisporeni, circumscripția Nr. 17, unde a fost ales Vladimir Plahotniuc, cei din circumscripția Nr. 33, unde a fost votat Andrei Năstase, cei din circumscripția Nr. 48, unde a fost ales Viorel Melnic, și cei din circumscripția Nr. 50 Europa de Vest, unde a fost votată Maia Sandu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării