main logo
571

Când ar putea avea loc singura rundă de negocieri 5+2 din 2019

Singura rundă de negocieri în formatul "5+2" din acest an ar putea avea loc în octombrie la Bratislava.

Când ar putea avea loc singura rundă de negocieri 5+2 din 2019Foto: gospmr.org

Potrivit Infotag, acest subiect a fost discutat la întrevederile desfăşurate la sfârşitul săptămânii trecute la Chişinău şi Tiraspol de reprezentanţii mediatorilor şi observatorilor în procesul de negocieri, transmite Știri.md.

Reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, a menţionat caracterul pozitiv al întrevederii pe care a avut-o cu liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski.

"Am auzit disponibilitatea de a continua sau chiar mai degrabă de a relua dialogul pozitiv cu Chişinăul. Iniţiativa reuniunii în formatul "5+2" în octombrie reprezintă o oportunitate pentru a include noi propuneri pe agenda procesului de negocieri", a spus Frattini.

Potrivit lui, la reuniunea care va avea loc la Bratislava va participa şi Preşedintele în exerciţiu al OSCE, Miroslav Lajcak.

Frattini a menţionat la Chişinău şi Tiraspol că "în viitorul apropiat este necesar să fie reluate întrevederile reprezentanţilor părţilor în probleme politice în formatul "1+1".

Ministrul de externe al regiunii transnistrene, Vitalii Ignatiev, şi-a anunţat disponibilitatea de a lucra la toate nivelurile procesului de negocieri, inclusiv la întâlnirile reprezentanţilor Chişinăului şi Tiraspolului pe probleme politice.

"Este important să înţelegem că este dificil să dăm un impuls dialogului în lipsa unor contacte şi întâlniri de lucru. 

În acest sens, am acceptat cu entuziasm mesajul pe care l-aţi adus astăzi de la Chişinău, precum că partea moldovenească este gata pentru contacte cu Transnistria. 

Menţionez că, deocamdată, interacţionăm cu reprezentantul politic al Moldovei în procesul de negocieri numai prin corespondenţă. 

Până acum, propunerile părţii transnistrene de a desfăşura unele întâlniri în cadrul grupurilor de experţi (de lucru) nu au fost susţinute de Chişinău. Sper că de astăzi vom vedea o schimbare în abordările partenerilor noştri", a subliniat Ignatiev.

Reprezentanţii mediatorilor şi observatorilor în procesul de negocieri au avut un şir de întrevederi cu reprezentanţii guvernului moldovean şi ai administraţiei transnistrene. 

Din delegaţia "3+2", condusă de Franco Frattini, au mai făcut parte ambasadorul cu misiuni speciale al MAE al Rusiei, Serghei Gubarev, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în Moldova, Vladimir Boiceko, asistentul adjunct al Secretarului de Stat pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, George Kent, şi şeful Departamentului relaţii bilaterale cu ţările Parteneriatului Estic ale Serviciului European de Acţiune Externă, Richard Tibbels.

În documentele aprobate anterior se menţiona că rundele de negocieri trebuie să aibă loc o dată la două luni, dar nu mai puţin de cinci reuniuni pe an. 

Un astfel de regulament a fost aprobat în special după reluarea negocierilor în 2011. Cu toate acestea, după doi ani, rundele de negocieri au început să se desfăşoare tot mai rar - de 1-2 ori pe an. 

Aşa a fost în 2017 şi 2018, în ciuda progreselor înregistrate şi semnării mai multor documente importante. 

În 2018, Franco Frattini a declarat că "nu are niciun rost să fie desfăşurate întâlniri de dragul întâlnirilor, iar rundele de negocieri trebuie să aibă loc numai atunci când vor fi atinse acorduri preliminare privind soluţionarea anumitor probleme.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării