main logo
1430

CALM face propuneri Guvernului pentru o mai bună funcționare

Instituirea unei structuri distincte la nivelul Guvernului care să includă administrația publică locală, crearea unor comisii comune Guvern – administrația publică locală pe problema descentralizării și reeditarea unei comisii speciale pentru descentralizare la nivelul Parlamentului.

CALM face propuneri Guvernului pentru o mai bună funcționareFoto: Ipn.md

Acestea sunt câteva dintre ideile propuse Guvernului de către Tatiana Badan, președintele Congresului Autorității Publice Locale (CALM ), transmite Știri.md cu referire la IPN.

Propunerile au fost înaintate în cadrul întâlnirii dintre premierul Maia Sandu cu reprezentanți ai autorităților publice locale, care a avut loc pe 21 iunie.

Tatiana Badan a mai propus ca instituției pe care o conduce, CALM, să îi fie acordat statutul de membru al Guvernului, cu vot consultativ, și dreptul de a sesiza Curtea Constituțională în cazul problemelor ce visează drepturile și interesele autorităților publice locale.

Prim-ministrul Maia Sandu a declarat în fața aleșilor locali că vor avea loc mai multe schimbări în ceea ce privește funcționarea administrației publice locale. Banii vor fi acordați pe baza priorităților stabilite, după criteriile cost-beneficiu, în limita resurselor existente. Premierul a mai precizat că va fi deschisă calea finanțărilor directe de la parteneri externi către autoritățile publice locale, astfel încât să fie redusă dependența de bugetul puterii centrale.

„A fi primar este mai dificil decât a fi președinte. Administrația publică locală este unul dintre pilonii democrației și am venit aici pentru ca lucrurile din trecut să nu se mai repete”, a spus Maia Sandu.

Sergiu Litvinenco, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, a prezentat câteva inițiative legislative care privesc autoritățile publice locale. Prima dintre aceste inițiative este ca alegerile locale să se desfășoare în aceeași zi, mai exact în a treia duminică a lunii octombrie, o dată la patru ani. Alte inițiative legislative privesc restabilirea drepturilor secretarilor consiliilor locale de a perfecta acte notariale și rămânerea în primării a tuturor banilor proveniți din impozitul pe venit al persoanelor fizice.

Igor Munteanu, președintele comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, a scos în evidență importanța dialogului instituțional dintre diferitele structuri ale puterii de stat și CALM.

„În ultimii cinci ani, am ratat 22 de miliarde de lei ca urmare a faptului că relația cu Uniunea Europeană a fost blocată. Acest lucru spune că nu trebuie să priviți la bugetul public ca la o cutiuță fermecată, că toată lumea trebuie să contribuie la deblocarea inițiativelor locale, la dezvoltarea economiei locale și la identificarea obstacolelor care ne determină să avem bugete locale atât de mici”, a spus Igor Munteanu în adresarea către aleșii locali.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării