8221
11
Cadoul lui Erdogan: Două mașini de intervenție împotriva protestelor
8221
11

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, nu a venit cu mâna goală la Chișinău.

Acesta a adus cadou pentru autoritățile moldovene două vehicule de intervenție în timpul protestelor în masă, care ajută la dispersarea manifestanților, transmite Știri.md cu referire la cotidianul.md.

Este vorba despre vehiculele blindate denumite „Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı” (TOMA), construite special în Turcia pentru a dispersa protestele și alte manifestații de stradă. În traducere liberă, TOMA ar însemna „Instrument de intervenție în timpul incidentelor sociale”.

„Vreau să vă spun că ieri, la ora 21:30, au sosit două vehicule pentru combaterea demonstrațiilor în masă, prescurtate TOMA, care au fost puse la dispoziția Ministerului Afacerilor Interne”, a declarat Erdogan în timpul unei vizite la Comrat.

Aceste vehicule au devenit cunoscute în întreaga lume în special în timpul protestelor din Piața Taksim din Istanbul, desfășurate în 2013. Atunci ele au fost folosite pentru a dispersa manifestațiile împotriva guvernării, la care au participat sute de mii de persoane.

Un exemplu de acțiune a vehiculelor TOMA poate fi văzut în materialul video de mai jos, realizat în timpul protestelor din Piața Taksim.

Ele sunt dotate cu tunuri de apă, conectate la un rezervor de până la 10 mii de litri. De asemenea, dispun de un rezervo de 60 de litri de gaze lacrimogene.

Pe lângă Turcia, de vehicule TOMA se mai folosesc în prezent state precum Azerbaidjan, Libia sau Zimbabwe.

Citește și
article image
Popescu: Discursul lui Dodon la tribuna ONU, coordonat cu...
2
267
article image
Dodon povestește cum s-a făcut fratele său partener de...
0
567
article image
Dodon: Trebuie prevăzută posibilitatea retragerii...
0
209
article image
Dodon îl aduce pe Iakubovici la un festival de film din...
5
569