main logo
434

București a găzduit cea de-a doua Conferință de Sprijin pentru Moldova

Capitala României a găzduit, astăzi, cea de-a doua Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.

București a găzduit cea de-a doua Conferință de Sprijin pentru MoldovaFoto: gov.md

Evenimentul a fost co-prezidat de ministrul Afacerilor Externe de la București, Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, și de ministrul de stat pentru dezvoltare, francofonie și parteneriate internaționale al Franței, Chrysoula Zacharopoulou, transmite Știri.md.

Țara noastră a fost reprezentată la Conferință de o importantă delegație ministerială, condusă de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

În debutul evenimentului, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o intervenție online, în care a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru sprijinul oferit țării noastre în  depășirea tuturor obstacolelor momentului.

„Sunt recunoscătoare tuturor celor 36 de state și 10 organizații internaționale care s-au întrunit în cadrul acestei Conferințe, iar ajutorul făgăduit țării noastre ne arată că Republica Moldova nu este singură în fața provocărilor pe care le confruntă.

Moldova are nevoie de susținerea partenerilor pentru consolidarea independenței energetice, pentru asigurarea securității alimentare, pentru consolidarea infrastructurii de transport și de securitate, dar și pentru continuarea reformelor interne, ca să avansăm în parcursul nostru european”, a subliniat Maia Sandu.

Scopul organizării Conferinței este de a mobiliza, concentra și coordona sprijinul politic, tehnic și financiar al țărilor dezvoltate pentru Republica Moldova.

AșadarPlatforma de Sprijin pentru Republica Moldova este un instrument de susținere a eforturilor autorităților de la Chișinău de a depăși crizele cu care le confruntă, dar, în același timp, are rolul de a susține implementarea cu succes a reformelor necesare pentru modernizarea statului și consolidarea rezilienței instituțiilor sale.

În conferința de încheiere, șeful diplomației de la București, Bogdan Aurescu, a declarat că Republica Moldova este în atenția comunității internaționale și că susținerea stabilității Moldovei și a parcursului său european este esențială.

„Această conferință se desfășoară la 3 săptămâni după ce Republica Moldova a fost declarată stat candidat UE, iar Platforma este un suport necesar pentru susținerea tehnică și financiară a reformelor ce urmează. Știm cu toții că războiul din Ucraina a generat Moldovei crize grave și pierderi economice majore.

Or, astăzi, prin intermediul acestei Conferințe, am reușit să adunăm o contribuție semnificativă pentru susținerea Republicii Moldova.

Trebuie să continuăm și chiar să intensificăm suportul pentru cetățenii de dincolo de Prut, iar Republica Moldova trebuie să simtă că nu e singură în fața problemelor pe care le are și a reformelor pe care le va face”, a menționat Bogdan Aurescu.

Ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock,  a accentuat importanța susținerii Republicii Moldova în eforturile sale de a face față crizelor și de a se alătura marii familii europene.

„Este crucial să rămânem uniți în aceste timpuri grele. Doar astfel vom putea face diferența chiar și pe timp de război. Germania planifică să acorde un grant de până la 77 de milioane de euro pentru dezvoltarea Republicii Moldova și pentru a sprijini cetățenii afectați de vulnerabilitatea energetică.

De asemenea, vom oferi un suport financiar suplimentar pentru a susține refugiații și familiile acestora. Este esențial să avem grijă de copiii refugiaților și să-i integrăm în instituțiile de învățământ din Moldova”, a subliniat Annalena Baerbock.

Și ministrul de stat pentru dezvoltare, francofonie și parteneriate internaționale al Franței, Chrysoula Zacharopoulou, a reconfirmat sprijinul substanțial oferit de Republica Franceză țării noastre.

„Franța prețuiește prietenia pe care o are cu Republica Moldova și va susține autoritățile în gestionarea crizei din domeniul energetic, cea a gazelor, a securității alimentare, dar și în ceea ce privește rezolvarea problemei refugiaților.

Vom acorda asistență tehnică și financiară acolo unde este cea mai mare nevoie, inclusiv în agricultură”, a spus Chrysoula Zacharopoulou.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a salutat deciziile luate în cadrul evenimentului de la București și a adus apreciere tuturor celor implicați plenar în susținerea Republicii Moldova.

„În numele colegilor mei din Guvern și al cetățenilor Republicii Moldova, îmi exprim înalta gratitudine pentru ajutorul acordat țării noastre de către participanții la Conferința de astăzi. Este, fără doar și poate, un semnal puternic de solidaritate oferit în timpuri foarte dificile. 

Rămânem ferm ancorați în obiectivul nostru de aderare europeană și întreprindem toate măsurile necesare pentru a combate criza economică, energetică, dar și pentru a oferi tot suportul de care au nevoie cei 77 de mii de refugiați care și-au găsit adăpost în Republica Moldova.

Salutăm crearea Grupului de lucru pentru reforma administrației publice și managementul finanțelor publice. Ne angajăm să intensificăm activitatea în cadrul acestuia, astfel încât să înregistrăm progrese semnificative până la următoarea Conferință, care va avea loc la Paris”, a conchis Marcel Spatari.

Prima ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova a avut loc în Germania, pe 5 aprilie.

Următoarea ediție este preconizată să se desfășoare până la sfârșitul acestui an, în Franța. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării