main logo
4821

Braconierii leului: Cum a ajuns 1 euro să coste 30 de lei

Acum patru ani, în a doua jumătate a lunii februarie, casele de schimb valutar au afișat cel mai slab curs al leului din istoria Republicii Moldova.

Braconierii leului: Cum a ajuns 1 euro să coste 30 de lei

Potrivit Rise Moldova, atunci un dolar a ajuns să coste 24 și chiar 25 de lei, după ce două luni mai devreme se vânduse cu cel mult 16 lei. S-a scumpit și moneda unică europeană, care a sărit de la 19 la aproape 30 de lei, transmite Știri.md.

Se întâmpla imediat după dispariția miliardului din sistemul bancar, dar şi pe fundalul tentativele eșuate ale deputaților de a investi un nou Guvern.

Situația din februarie 2015 a fost a doua cea mai mare depreciere a leului. Prima a avut loc la finele anului 1998 și a fost provocată de criza financiară din Federația Rusă, ajunsă în prag de faliment. Dar dacă în ‘98 motivul prăbușirii monedei naționale a fost cât de cât clar.

RISE Moldova a analizat zeci de documente – rapoarte financiare, registre comerciale, decizii de judecată, acte de control emise de Banca Națională și de Consiliul Concurenței – și i-a identificat pe câțiva dintre eroii principali ai schemei, dar și rezultatul ei final – scoaterea în off-shore a peste 50 de milioane de lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării