main logo
927

Boțan: Se observă o consolidare a forţelor politice contra PSRM

În contextul alegerilor parlamentare din circumscripţia uninominală din Hânceşti, care vor avea loc pe 15 martie, se observă o consolidare neformală a forţelor politice împotriva Partidului Socialiştilor (PSRM).

Boțan: Se observă o consolidare a forţelor politice contra PSRMFoto: știri.md

De această opinie este directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), politologul Igor Boţan, transmite Știri.md.

Potrivit agenţiei Infotag, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, el a menţionat "importanţa alegerilor în această circumscripţie, deoarece acestea sunt un preludiu, un micro-poligon în care partidele pot elabora tactici pentru alegerile prezidenţiale".

"În această privinţă, putem remarca consolidarea neformală a forţelor politice împotriva partidului de la guvernare - Partidul Socialiştilor. Acest lucru poate fi observat în declaraţiile şi poziţiile partidelor. De exemplu, pe de o parte, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a lansat iniţiativa interesantă a pactului de neagresiune, în care se spune că Preşedintele Igor Dodon reprezintă un pericol pentru Republica Moldova, fiind un agent al Kremlinului. Pe de altă parte, partidele unioniste (mişcarea "Unirea") au lansat o campanie de protest, numită "Stop Dodon!" ", a spus expertul.

Potrivit lui, partidele de pe segmentul de stânga - PCRM, Partidul Şor, "Partidul Nostru" - ocupă, de asemenea, o poziţie negativă în raport cu PSRM şi Igor Dodon, ceea ce dovedeşte că socialiştii nu au aliaţi politici, astfel că perspectivele PSRM vor depinde în mare măsură de cum oponenţii îşi vor coordona acţiunile".

Expertul a atras atenţia asupra faptului că partidele blocului ACUM vor susţine în circumscripţie candidaţi diferiţi (PAS - pe Olesea Stamate, iar Platforma DA - pe Grigore Cobzac), iar acest lucru poate duce la o "scindare a electoratului" blocului de dreapta din Hânceşti.

De asemenea, el a remarcat alţi doi candidaţi electorali în circumscripţie - din partea LDPM (Anatolie Postolachi) şi din partea Partidului Şor (Vitalie Balinschi), "al căror obiectiv este de a testa capacităţile organizatorice la aceste alegeri".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării