main logo
639

Boțan: Declarațiile PDM confirmă evoluția evenimentelor după scenariul inițial

Declaraţiile Partidului Democrat, exprimate vineri, sunt un semnal privind evoluţia evenimentelor după scenariul iniţial: crearea coaliţiei de guvernământ între PDM şi Partidul Socialiştilor.

Boțan: Declarațiile PDM confirmă evoluția evenimentelor inițialeFoto: infotag.md

De această opinie este directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), analistul politic Igor Boţan, transmite Știri.md.

Solicitat de reporterul agenţiei Infotag, el a spus că declaraţiile "sunt destul de aşteptate, în contextul apropierii termenului de dizolvare a Parlamentului".

"Într-unul din ultimele interviuri, Preşedintele Igor Dodon (liderul informal al PSRM - "I.") a spus că, dacă democraţii vor veni cu o iniţiativă similară, Consiliul Republican ar putea rezolva această problemă. El a dat de înţeles că nu este exclus un răspuns pozitiv la propunerea PDM. Dar decizia finală urmează să o anunţe Consiliul. Deşi presupun că aceasta a fost deja luată", a spus Boţan.

Potrivit lui, "evenimentele se dezvoltă după scenariul: toate deciziile importante vor fi luate pe ultima sută de metri".

"După tentativele eşuate de negocieri cu blocul ACUM, granzii politicii moldoveneşti au decis să-şi întindă mâna unul altuia şi aşteaptă rezultate pozitive. "Forţele politice responsabile" din RM au decis să arate că nu vor permite instabilitatea în ţară şi să-i bucure pe oameni că alegerile anticipate totuşi nu vor avea loc", a spus expertul.

Cu toate acestea, el nu exclude posibilitatea anticipatelor, spunând că "probabilitatea acestora este de 30%".

Boţan mai consideră că, în ajunul venirii la Chişinău a înalţilor oficiali din UE, SUA şi Rusia, democraţii "doresc să se prezinte ca politicieni independenţi, care iau decizii bazate pe doleanţele cetăţenilor".

"Aşteptam ca coaliţia PDM şi PSRM să apară după alegeri, însă a intervenit factorul rus şi, sub influenţa acestuia, în luna aprilie, a fost luată decizia Consiliului Republican al PSRM (referitor la negocierile exclusiv cu ACUM - "I.") şi a început să se tragă de timp. Dar acum, la linia de sosire, toate cărţile au fost date pe faţă", a spus el.

Întrebat dacă vicepremierul rus Dmitri Kozak ar putea da "acceptul" pentru o coaliţie condusă de o persoană cu dosare penale în Rusia (liderul PDM, Vlad Plahotniuc - "I."), expertul a menţionat că "politicienii ruşi sunt oameni extrem de experimentaţi, care sunt obişnuiţi să acţioneze din ce este posibil".

"În situaţia actuală care a apărut în Moldova, ei vor putea marca limita concesiilor la care pot recurge partenerii lor (socialiştii - "I."). Dodon a declarat deja că astfel de domenii strategice, cum ar fi politica externă, apărarea, securitatea statului şi Transnistria ar trebui să fie în gestiunea PSRM. Iar restul poate reveni democraţilor. Aceasta va fi şi soluţia la problemele naturii "antiruse" a Partidului Democrat. Domeniile în care aceasta s-a manifestat cel mai mult vor fi ale socialiştilor, iar aceasta este o soluţie logică şi simplă", a concluzionat expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării