main logo
416

Bloomberg: Va prevala oare Rusia la alegerile din R. Moldova?

"Rusia mai are încă pârghii de influenţă asupra vecinilor datorită teritoriului său vast, resurselor energetice, puterii militare şi comunităţilor mari vorbitoare de limbă rusă în unele ţări vecine, însă va prevala oare la alegerile viitoare din Ucraina şi Moldova?"

Bloomberg: Va prevala oare Rusia la alegerile din R. Moldova?

Această întrebare şi-o pune publicaţia americană Bloomberg, care consideră că răspunsul "va avea consecinţe geopolitice importante".

Potrivit agenţiei Infotag, într-un material la acest subiect autorul notează că Federaţia Rusă "se bazează şi pe elita coruptă, pe migraţie şi pe slăbirea sprijinului din Occident, în speranţa de a menţine fostele republici sovietice într-un fel de purgatoriu: pe de o parte, nu le permite să devină democratice şi să se integreze cu Occidentul, iar pe de altă parte, nu le ia în propria sferă de influenţă", transmite Știri.md.

"Această poveste sumbră se vede bine pe exemplul Moldovei", consideră Bloomberg, prezentând două punte de vedere opuse din partea Partidului Democrat şi Partidului Socialiştilor referitor la importanţa relaţiilor sale cu Federaţia Rusă.

"Drama "Occidentul împotriva Rusiei", pe care o joacă din când în când cele două partide, deja roade urechile. Moldova riscă pur şi simplu să rămână blocată într-o stare de stagnare economică. Acest viitor îl poate avea şi Ucraina. În ambele ţări, puterea este deţinută în continuare de oligarhi, care au preluat pârghiile de conducere încă în anii 1990 şi se opun cu încăpăţânare tuturor reformelor", se spune în material.

Potrivit autorului, "Europa începe să-şi piardă răbdarea, pentru că de fiecare dată se întâmplă că aşa-numiţi luptători pentru democraţie sunt interesaţi doar ca să-şi păstreze puterea, să se îmbogăţească ei şi susţinătorii lor".

"Criza sistemică din Moldova convine intereselor ruse, dar aceasta încă nu garantează victoria", notează Bloomberg.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării