main logo
4694

Blinken: Moldova și Georgia sunt în pericol. Ar trebui să fim atenți

„Trebuie să fim atenți la Georgia și Moldova, ele sunt în pericol”.

Blinken: Moldova și Georgia sunt în pericol. Ar trebui să fim atențiFoto: reuters.com

Declarația aparține secretarului de stat al SUA, Anthony Blinken, făcută în cadrul Comisiei de credite din Senat, unde senatorii au pus întrebări despre posibila agresiune rusă împotriva Georgiei și Moldovei, transmite Știri.md cu referire la apsny.ge.

Potrivit acestuia, SUA cooperează strâns cu Georgia și Moldova.

„Împărtășesc îngrijorarea cu privire la situația vulnerabilă din Georgia și Moldova. Avem o colaborare foarte strânsă cu ei. Am fost în Moldova acum câteva săptămâni. A fost și secretarul nostru pentru Populație, Refugiați și Migrație.

Am alocat o sumă suplimentară de 100 de milioane de dolari pentru a sprijini Moldova sub auspiciile conferinței germane. Vi s-a prezentat o cerere de finanțare pentru programe în mai multe domenii, inclusiv securitatea cibernetică, stabilizarea economică și rezistența la dezinformare. 

ncercăm să integrăm sistemele lor energetice cu Europa. Cred că am făcut progrese semnificative în conectarea Moldovei, precum și a Ucrainei, la rețeaua europeană de siguranță, dar mai sunt de făcut în această direcție.

De asemenea, trebuie să ne asigurăm că agențiile ONU sunt pregătite pentru fluxuri potențial mari de refugiați în Moldova. Au acceptat deja mulți oameni, aceasta este o țară mică.

Există și probleme legate de Georgia despre care pot vorbi, dar ați pus accentul corect. Trebuie să fim atenți la Georgia și Moldova, pentru că sunt în pericol. Am văzut mai multe incidente în Transnistria și urmărim acest lucru îndeaproape”, a spus Anthony Blinken.

Știri.md amintește că în urma exploziilor din stânga Nistrului, Ministerul de Externe de la Sofia și-a îndemnat cetățenii să părăsească Republica Moldova.

Reamintim că focuri de armă au fost auzite în preajma depozitelor de muniții de la Cobasna, regiunea transnistreană.

Reamintim că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat în cadrul unui briefing de presă că, potrivit informațiilor pe care autoritățile de la noi le dețin, vinovate de exploziile de la Tiraspol s-ar face forțele din interior ale regiunii transnistrene.

În seara zilei de luni, 25 aprilie, la sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol, așa-zisul MGB, s-au produs mai multe explozii. Informația a fost confirmată oficial și de așa-zisul minister de interne din regiunea separatistă, care menționează că, din cauza deflagrației, geamurile unor apartamente din zonă au fost sparte.

Stafful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) s-a întrunit în ședință de urgență, după explozia de luni seară de la sediul MGB de la Tiraspol.

Biroul politici de reintegrare și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu incidentul care s-a produs în orașul Tiraspol și a îndemnat la calm.

Marți, 26 aprilie, presa din stânga Nistrului a informat că au avut loc explozii pe teritoriul centrului de radio și televiziune Maiac din regiunea Grigoriopol.

Tot marți, președintele Maia Sandu a anunțat că convoacă ședința Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană.

Abonează-te gratuit la Știri.md și pe Telegram pentru a nu pierde cele mai importante noutăți: https://t.me/stirimd.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării