main logo
787

Băsescu: Putin nu a discutat despre federalizarea R. Moldova cu mine

În cele două mandate ale sale, ex-președintele României, Traian Băsescu, afirmă că niciodată nu a discutat cu Vladimir Putin despre federalizarea Republicii Moldova.

Băsescu: Putin nu a discutat despre federalizarea R. Moldova cu mineFoto: Reuters

Dânsul afirmă că Putin nu a vorbit despre federalizare, dar, zice acesta, nu înseamnă că Federația Rusă nu visează la asta, transmite Știri.md cu referire la Unimedia

„Ori de câte ori am discutat cu Vladimir Putin, și nu numai în cele două întâlniri bilaterale, dar și când ne întâlneam la multilaterale, că stăteam ore în șir împreună, pentru că România e lângă Rusia și de multe ori ne treceam timpul discutând problemele regiunii. Niciodată Vladimir Putin nu a discutat despre federalizare cu mine și n-a prezentat-o ca fiind o soluție, ceea ce nu înseamnă că Federația Rusă nu visează federalizarea. Acum mai mult ca oricând, pentru că au nevoie de o soluție aplicată în regiune pe care s-o transfere pe urmă în Ucraina. Aici este marele joc al Moscovei în momentul de față”, a declarat Traian Băsescu într-un interviu oferit pentru Radio Europa Liberă.

Amintim că la 8 iunie, în cadrul unui briefing de presă, Partidul Democrat a cerut demisia președintelui Igor Dodon. Despre aceasta a anunțat deputatul democrat Andrian Candu, care îl acuză pe șeful statului de trădare de țară, după ce Igor Dodon a purtat ieri discuții la sediul PDM cu Vlad Plahotniuc, unde ar fi prezentat mai multe condiții la baza cărora socialiștii ar fi de acord de a crea o majoritate parlamentară cu PDM.

Andrian Candu a și prezentat un document care ar confirma cererile lui Igor Dodon. Astfel, printre cerințele socialiștilor, care nu au putut fi acceptate de către PDM, sunt federalizarea Republicii Moldova, interzicerea unionismului, organizarea alegerilor primarului de Chișinău fără participarea suburbiilor. Printre ministerele cerute de socialiști ar fi fost ministerul de Interne, Externe, Apărării, Finanțelor, Educației, Culturii și Cercetării, precum și revenirea președintelui la competențele de până la 1 octombrie 2016, inclusiv controlul asupra Serviciului de Informație și Securitate.

Ulterior, Igor Dodon a declarat că acel act a fost elaborat acum doi ani de către Plahotniuc și trimis în Federația Rusă pentru a-i fi închise dosarele penale pe numele acestuia.

În context, PDM a lansat mai multe filmulețe care ar veni să confirme cele declarate anterior.

La data de 8 iunie 2019, ACUM și PSRM au semnat un acord temporar de colaborare și formare a unei majorități parlamentare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării