main logo
45750

Bani din conturile fiului lui Filat, returnați de Londra pentru Moldova

Autoritățile din Londra au decis să transfere suma de 456,068 de lire sterline, mărimea fondurilor reținute pe conturile bancare deținute de către cetățeanul Republicii Moldova, Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat.

Bani din conturile fiului lui Filat, returnați de Londra pentru MoldovaFoto: știri.md

Anunțul a fost făcut de ambasadorul britanic, Steven Fisher, în cadrul unei întrevederi cu premierul interimar, Aureliu Ciocoi, transmite Știri.md.

Returnarea sumei menționate, în conformitate cu prevederile Convenției ONU împotriva corupției va fi realizată către autoritățile relevante ale Republicii Moldova, pentru proiectele în beneficiul cetățenilor. 

Aureliu Ciocoi a salutat decizia autorităților britanice, fiind convenită discutarea între instituțiile relevante competente despre mecanismul exact prin care aceste fonduri să fie transferate în țara noastră.

În cadrul întrevederii, Ciocoi a salutat caracterul avansat, de parteneriat strategic al relației bilaterale, care urmează a fi punctual consolidat prin diversificarea inițiativelor economice şi comerciale. 

Concomitent, diplomații s-au referit la necesitatea desfășurării pe parcursului anului curent a consultărilor politice între ministerele de externe ale ambelor țări.

Luca Filat Filat ar fi plătit aproape jumătate de milion de lire sterline pentru închirierea unui penthouse din Knightsbridge, fiind obligat prin instanță să predea banii, în urma unei investigații efectuate de Agenția Națională pentru Combaterea Infracțiunilor din Marea Britanie.

Ordinele prin care s-a dispus să fie înghețate trei conturi deținute de Vlad Luca Filat au fost emise în mai 2018, după ce anchetatorii financiari ai ANC au bănuit că fondurile provin din activitatea ilegală a tatălui său, Vladimir Filat, fostul prim-ministru al Moldovei.

În lipsa veniturilor înregistrate în Marea Britanie, înregistrările HSBC au arătat că conturile și cheltuielile de viață ale lui Vlad Luca au fost finanțate de companii din alte țări, cu sediul în principal în Turcia și Insulele Cayman. Depozite multiple în numerar au fost identificate și în rețeaua de sucursale din Marea Britanie, cu o sumă de 98.100 de lire sterline plătite pentru o perioadă de trei zile.

După ce s-a mutat la Londra în iulie 2016 pentru a-și începe studiile, Vlad Luca a avut un stil de viață extravagant, cheltuind sume impunătoare de bani pentru bunuri și servicii de lux, inclusiv un Bentley „Bentayga” de 200 000 de lire sterline cumpărat de la o reprezentanță Mayfair.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării