main logo
550

Balkan Insight: Criza politică a oferit Moldovei şansa de a reforma statul capturat

Criza politică a oferit Moldovei şansa de a reforma statul capturat, consideră experţii Marc Behrendt şi Gina S. Lentine.

Experți: Criza politică a oferit Moldovei şansa de a reforma statulFoto: stiri.md

Potrivit agenţiei Infotag, într-un articol pentru "Balkan Insight", ei menţionează că "la începutul lunii iunie, în Moldova s-a produs ceva inimaginabil, când puterea oligarhului tenebru Vlad Plahotniuc a ajuns în mâinile oponenţilor săi politici: surprinzător pentru toţi, a fost formată o coaliţie între PSRM şi ACUM", transmite Știri.md.

"Însă în lipsa reformelor democratice, Moldova va rămâne aceeaşi ţară care a fost sub controlul PDM şi a lui Plahotniuc. Suplimentar la necesitatea evidentă de a reforma Curtea Constituţională, noul Guvern are mult de lucru pentru a obţine succes în ambiţiile sale euroatlantice şi în procesul reformelor democratice", spun experţii.

Ei au remarcat că "în Moldova multe au fost puse acum în joc".

"Înţelegând acest lucru, SUA şi UE nu pot să ignore ceea ce se întâmplă în Moldova, ci dimpotrivă, trebuie să vină în ajutor acolo unde este necesar şi să insiste pe desfăşurarea unei reforme instituţionale profunde", au menţionat autorii.

În opinia lor, "societatea civilă se implică activ în schimbările din Republica Moldova, iar ministrul de Externe, Nicu Popescu, şi ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, sunt exemple în acest sens, căci experienţa lor de analist şi avocat trebuie să ajute". 

"Succesul experimentelor democratice în Moldova poate avea un impact imens asupra vecinilor republicii sau chiar poate servi un fel de "far" al speranţei pentru societăţi mai închise în regiune, cum ar fi Belarus sau Azerbaidjan", consideră autorii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării