main logo
386

Avocatul fostului șef de Interne de la Tiraspol solicită accesul la clientul său

Avocatul Veaceslav Țurcan cere reprezentanților de la Tiraspol, dar și Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău, accesul fără restricții la client, precum și accesul medicilor la alegerea Ghenadie Kuzmiciov și a familiei sale.

Avocatul fostului șef de Interne de la Tiraspol cere acces la clientFoto: ipn.md

Veaceslav Țurcan apară drepturile fostului șef al așa-zisului Departament de Interne din stânga Nistrului, Ghenadie Kuzmiciov „răpit vara trecută de pe traseul Chișinău-Leușeni” și condamnat la 13 ani de închisoare pentru contrabandă, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Într-o conferință de presăVeaceslav Țurcan, a declarat că accesul la un medic și avocat la alegerea personală nu poate fi îngrădit arbitrar de către cei care controlează sistemul penitenciar în regiunea transnistreană.

Avocatul spune că nu-i este permis să se întâlnească cu clientul său pe motiv că ar fi cetățean străin. Iar rudele, care au dreptul la doar trei întrevederi pe an, și atunci comunică cu el prin telefon, după un separeu de sticlă.

Avocatul susține că, pentru că s-au comis mai multe ilegalități în raport cu clientul său, a apelat la Curtea Europeană, la finele anului trecut, cu o plângere împotriva Federației Ruse, privind grave încălcări ale drepturilor și libertăților omului. 

Plângerea a fost înregistrată în luna ianuarie a acestui an. În baza avizului de la Curtea Europeană, avocatul spune că ar fi trebuit să aibă acces la Kuzmiciov.

Veaceslav Țurcan a amintit că Kuzmiciov a fost bătut grav. „Autoritoritățile ruse trebuie să investigheze ce s-a întâmplat cu Kuzmiciov în perioada detenției pentru că ei controlează teritoriul transnistrean și pentru că acesta încă este cetățean rus”, susține avocatul.

El spune că clientul său este vizat într-o cauză penală cercetată de procuratura municipiului Chișinău, unde are statut de victimă. În cea de-a doua cauză a fost condamnat în regiunea transnistreană pentru contrabandă.

Nicolae Tulușniuc, rudă cu Kuzmiciov, care a fost prezent când acesta a fost răpit, presupune că a fost o reținere și o condamnare pur politică, în contextul înaintării candidaturii sale la funcția de „președinte” al Transnistriei.

Fostul șef al așa-zisului Departament de Interne din stânga Nistrului, Ghenadie Kuzmiciov, a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru contrabandă cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis. 

Acestuia i-au fost retrase titlurile și ordinile pe care le deținea. Kuzmiciov, care a fost și la conducerea vămii transnistrene, a fost găsit vinovat de crearea unei grupări criminale care lua mită pentru a facilita trecerea mărfurilor de contrabandă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării