main logo
503

Avocații lui Șor nu cred în veridicitatea rapoartelor Kroll. Reacția Băncii Naționale a Moldovei

Avocații lui Ilan Șor nu cred în veridicitatea informației în rapoartele Kroll 1 și Kroll 2 și declară că nevinovăția lui va fi demonstrată.

Avocații lui Șor nu cred în veridicitatea rapoartelor Kroll. Reacția BNM

Drept reacție, Banca Națională a Moldovei (BNM) a venit cu un comunicat:

"BNM se disociază totalmente de declarații politice, fiind angajată într-un proces amplu de curățare a sistemului bancar și nu admite niciun fel de presiune menținând în continuare poziția sa de instituție independentă care activează în interesul public.

După frauda bancară ce a dus la falimentarea celor 3 bănci: Banca de Economii S.A., Banca Socială S.A. și Unibank S.A., BNM a pornit un șir de reforme, inclusiv prin adoptarea unor legi noi, cu scopul de a întări sectorul bancar în beneficiul cetățenilor. 

BNM precizează că în cursul investigației efectuate de consorțiul internațional Kroll și Steptoe & Johnson a oferit acestuia, dar și organelor de anchetă din Republica Moldova, toate informațiile de care a dispus cu privire la frauda bancară.Toate actele primite de la Kroll și Steptoe & Johnson au fost transmise Procuraturii Anticorupție. 

Compania Kroll și-a fundamentat concluziile pe baza dovezilor documentare, factuale și independente obținute din documentația furnizată de BNM, băncile în proces de lichidare și autoritățile de reglementare din străinătate. Publicul larg a fost informat despre rezultatele anchetei Kroll într-o sinteza detaliată (a se vedea link-ul http://bnm.md/ro/content/bnm-publicat-o-sinteza-detaliata-celui-de-al-doilea-raport-de-investigatie-al-companiilor ).

În baza constatărilor proprii rezultate din activitatea de supraveghere, BNM a stabilit fapte care au constituit încălcări ale disciplinei bancare și a aplicat măsurile și sancțiunile prevăzute de legea bancară. Lichidatorii desemnați de Banca Națională au formulat acțiuni în justiție și la sesizarea acestora au fost intentate multiple cauze penale.

BNM a luat măsuri sporite menite sa prevină pe viitor repetarea unor situații similare celei din 2014 din sectorul bancar moldovenesc.", se arată în reacția BNM la afirmațiile avocaților lui Ilan Șor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării