main logo
1577

Avocați: Cristian Rizea a obținut cetățenia Republicii Moldova ilegal

Avocații omului de afaceri și politicianului Cristian Rizea resping informațiile apărute în spațiul public precum că acesta ar fi obținut ilegal cetățenia Republicii Moldova.

Avocați: Cristian Rizea a obținut cetățenia Republicii Moldova ilegal

Într-o conferință de presă la IPN, avocata Corina Stratan a menționat că, fiind cetățean român, Cristian Rizea, la 14 noiembrie 2017, s-a adresat la Ambasada Republicii Moldova din București cu o cerere să-i fie recunoscută cetățenia Republicii Moldova pe motivul că bunica sa a fost cetățeană a Republicii Moldova, transmite Știri.md.

Cristian Rizea a prezentat toate documentele solicitate.

Avocata dă asigurări că, la depunerea setului de acte, clientul ei îndeplinea toate condițiile, iar cererea acestuia a fost verificată de Agenția Servicii Publice, care a emis un aviz prin care confirmă că Cristian Rizea a respectat normele de drept și a fost recunoscut cetățean al Republicii Moldova, împreună cu fiul său.

 Acest aviz nu este declarat nul, având efecte juridice.

La momentul depunerii cererii pentru dobândirea cetățeniei moldovenești prin recunoaștere, Cristian Rizea a prezentat cazierul judiciar emis de Inspectoratul general al poliției din România.

La momentul respectiv nu era nicio sentință penală de executat de către acesta. La momentul depunerii cererii, clientul său nu era urmărit penal și nici condamnat.

Potrivit legii, nimeni nu poate fi privat de cetățenia sa arbitrar, a subliniat Corina Stratan.

Prin decret prezidențial, Cristian Rizea i-a fost retrasă cetățenia.

Acest decret a fost contestat printr-o cerere prealabilă, care însă a fost respinsă fără a li se explica motivul, susține avocata.

Decretul va fi contestat în instanța de judecată. 

e asemenea, Cristian Rizea s-a adresat către președintele Republicii Moldova unde a cerut azil politic, pe motiv că îi este frică să se întoarcă în România, temându-se pentru viața sa.

Până nu este o decizie definitivă în acest sens, Cristian Rizea nu poate fi extrădat.

Avocatul Valeriu Pleșca a relatat că, din 2018, Cristian Rizea locuiește legal în Moldova, fiind cetățean al Moldovei, având și proiecte investiționale și afaceri aici.

Cristian Rizea a fost condamnat în România în lipsă, având de executat o pedeapsă în baza unei sentințe finale definitive din 2019.

La 25 aprilie 2019, Ministerul Justiției al României a formulat cererea de extrădare din Moldova a cetățeanului Cristian Rizea, transmisă Ministerului Justiției de la Chișinău în mai 2019.

Întrucât Cristian Rizea era cetățean al Republicii Moldova, urma procedura de recunoaștere și punere în executare a pedepsei pe teritoriul Republicii Moldova a sentinței penale din România.

Nici președintele Republicii Moldova, nici poliția, nici procuratura nu au acționat timp de aproximativ un an la aceste informații difuzate public, menționează Valeriu Pleșca.

Avocatul susține că ceva s-a întâmplat după declarațiile clientului său la postul român de televiziune, deoarece Igor Dodon și-a anulat concediul electoral și a revenit la președinție exact pentru o zi, la 2 noiembrie, pentru a retrage prin decret prezidențial cetățenia lui Cristian Rizea.

Avocatul se întreabă care e motivul real pentru care Igor Dodon a venit special pentru a retrage cetățenia acestei persoane și de ce nu a făcut-o până la concediul electoral.

A doua zi după emiterea decretului prezidențial, Cristian Rizea a fost reținut de angajații Inspectoratului Național de Investigații și dus la penitenciarul 13, unde este deținut până acum.

La 6 noiembrie a fost arestat, în vederea extrădării, înainte de primirea cererii de extrădare.

Potrivit avocatului, Cristian Rizea are motive să creadă că avertizările și amenințările cu privire la expunerile sale publice se pot materializa precum și posibilitatea unei „morți naturale” survenite în mod subit.

În aceste condiții, el a cerut ca să fie recunoscută în Republica Moldova sentința penală a Curții de Casație și Justiție și să fie dispusă executarea pedepsei pe teritoriul Republicii Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării