main logo
482

Avocat: Cetățenii pot sesiza la PG actele de corupție ale politicienilor

Avocatul Cristin Chiriac cheamă cetățenii să dea dovadă de mai multă implicare civică și să denunțe la Procuratura Generală actele de corupție și fraudă comise de politicieni, funcționari și complicii acestora.

Avocat: Cetățenii pot sesiza la PG actele de corupție ale politicienilorAvocat: Cetățenii pot sesiza la PG actele de corupție ale politicienilor

Pentru a-i ajuta, avocatul le pune la dispoziție un model de cerere către procurorul general, transmite Știri.md

Într-o conferință de presă la IPN, Cristin Chiriac a precizat că formularul poate fi descărcat accesând blogul www.avocatulchiriaccristin.com sau pagina sa de Facebook. Cererea trebuie completată cu datele personale ale cetățeanului și cu detalii despre încălcarea pe care a identificat-o. După completare, cererea trebuie tipărită în două exemplare și depusă la Cancelaria Procuraturii Generale sau poate fi expediată prin scrisoare recomandată.

Cristin Chiriac spune că toți cetățenii au dreptul să depună plângere către organele țării și acest model va facilita realizarea acestui drept. Avocatul susține că era necesar să existe un asemenea model de plângere deoarece de-a lungul timpului majoritatea guvernărilor și-au încălcat promisiunile față de cetățeni, s-au folosit de funcții pentru a frauda banii publici și astfel au acționat împotriva interesului populației. 

Furtul miliardului sau alte încălcări ale Constituției sunt relevante, menționează avocatul. „Evenimentele din ultimii ani privind dispariția miliardului, încălcarea prevederilor Constituționale de către guvernare și alte șmecherii.... Nu au fost luate măsuri în perioada dispariției, nu a fost investigat cazul, nu s-a început urmărirea penală. S-a lăsat pe seama cetățenilor întoarcerea banilor furați. Și alte fapte: punerea de către conducători a unor funcționari care să lucreze în interesul conducătorului și alte cazuri de delapidare de fonduri de la „Moldtelecom”, cazul „Metal Ferosa”, tarife ridicate la gazele naturale și energia electrică. Aceste încălcări sau întâmplat inclusiv”, a punctat avocatul. 

Cristin Chiriac subliniază că procurorul este obligat să investigheze faptele denunțate și să vină cu un răspuns. În caz că nu este declanșată o anchetă, cetățenii, cu ajutorul unui avocat, pot contesta decizia procurorului în judecată. În acest context, Cristin Chiriac a lansat un apel către toți avocații să acorde cetățenilor asistență juridică gratuită când sunt reclamate abuzuri ale politicienilor. În opinia sa, doar așa cetățeni se pot face auziți. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării