main logo
10090

Avionul de lux al oligarhului: Unde și-a ascuns Plahotniuc nava

În timp ce banii zburau din cele trei bănci moldovenești implicate în „Frauda bancară”, compania braziliană Embraer a livrat două avioane noi către doi beneficiari din Moldova. O navă Embraer Legacy 650, din categoria business class, a ajuns la Ilan Șor și alta identică – pentru oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Avionul de lux al oligarhului: Unde și-a ascuns Plahotniuc navaColaj: știri.md

RISE Moldova a urmărit traseul banilor și prezintă locația unde oligarhul Plahotniuc și-a ascuns avionul, transmite Știri.md.

Kroll 2. Pista de plecare

În raportul Kroll 2 ne-a atras atenția, în mod special, partea în care anchetatorii privați au analizat companiile străine și conturile bancare din mai multe state, urmărind tranzacțiile mai mari de o jumătate de milion de dolari.

Bani suspecți proveniți din „Miliardul dispărut” s-au împrăștiat în zeci de țări precum: Letonia, Cipru, China, Rusia, Estonia și Elveția.

O parte din ei au ajuns și pe conturile unor firme off-shore de la băncile din Moldova.

La Victoriabank, cea mai mare sumă suspectă a fost de 21 de milioane de dolari. Acești bani au intrat pe conturile firmei cipriote Seppota Services Limited.

„Extrasul de cont este în așteptare, iar destinația finală a acestor fonduri este în prezent necunoscută”, menționa raportul Kroll 2 din 2018.

Destinația plății: avans pentru avion

RISE Moldova a aflat de unde au venit cei 21 de milioane de dolari și care a fost destinația lor finală.

Pe 24 noiembrie 2014, Banca de Economii a oferit un credit de 34 de milioane de euro către firma Dracard SRL, o companie din grupul Șor.

De aici, banii au trecut prin conturile altor 18 companii off-shore, cu acționariat opac sau de tip fantomă și, în final, pe 12 decembrie 2014, suma de 21 de milioane de dolari a fost virată către compania cipriotă Seppota Services Limited.

În aceeași zi, Seppota transferă aproape toți banii, 20,6 milioane de dolari, către uzina de avioane Embraer SA, iar la destinația plății indică „plata în avans pentru avion”.

Adresa IP: GBC-ul lui Plahotniuc

Conturile bancare ale Seppota Services Limited au fost gestionate de pe adresa IP: 46.55.111.110.

Aceeași adresă IP a fost utilizată și la administrarea conturilor bancare ale mai multor companii controlate de Plahotniuc, inclusiv Finpar Invest SRL, Fundația lui Vlad Plahotniuc, Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova și General Media Group SRL.

IP-ul 46.55.111.110 a fost localizat pe adresa unde se află Global Business Centre, fostul sediu al oligarhului Vlad Plahotniuc.

În primele zile din acest an, Procurorii anticorupție au anunțat că Plahotniuc este acuzat de un nou episod legat de „Frauda bancară”:

Noul episod incriminat lui Vladimir Plahotniuc are ca referință perioada 24.11.2014 – 29.06.2015, atunci când numitul, acționând în calitate de conducător al organizației criminale, fiind beneficiar efectiv și gestionar prin persoane interpuse al mai multor companii nerezidente, a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor, prin persoane interpuse, mijloace financiare în sumă de 21 000 000 USD, care aveau ca origine credite bancare obținute fraudulos de la BC „Banca de Economii” SA.

Procurorul Anticorupție Alexandru Cernei ne-a spus că „în privința acestor acuzații, la 22.08.2022 a fost expediat un demers către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, prin care se solicită autorizarea finalizării urmăririi penale în lipsa învinuitului Vladimir Plahotniuc, în scopul de a expedia cauza în instanța de judecată”.

Reporter: Care este poziția domnului Plahotniuc la învinuirea procurorilor precum că el a cumpărat un avion cu bani proveniți de la BEM?

Lucian Rogac, avocatul lui Vladimir Plahotniuc: Nu avem o poziție oficială (legat de acest caz – n.r.). Nu țin minte… Poate am discutat acest moment, dar la moment nu cunosc…

Reporter: Procurorii v-au invitat la Procuratură ca să vă aducă la cunoștință noile acuzații?

Lucian Rogac, avocatul lui Plahotniuc: În învinuire i-au adăugat ceva de genul acesta…, dar fără detalii și fără careva probe… […] Dosarele care au apărut pe parcurs nu au fost aduse la cunoștința învinuitului sau a apărării după cum prevede procedura, dar prin comunicate de presă.

Vezi toata investigația aici.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării