main logo
1267

Aurescu: Vom anunța un nou pachet de asistență financiară pentru Moldova

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a declarat marți, la Berlin, că va anunța un nou pachet de asistență financiară pentru Republica Moldova, în contextul în care șeful diplomației române co-prezidează alături de Annalena Baerbock, ministrul de externe al Germaniei – țară care deține Președinția G7, și de Jean-Yves Le Drian, ministrul de externe al Franței – stat care asigură Președinția Consiliului Uniunii Europene, Conferința internațională de sprijin pentru Republica Moldova.

Aurescu: Vom anunța un nou pachet de asistență financiară pentru Moldova

“Sunt foarte bucuros să mă aflu la Berlin pentru a co-prezida, împreună cu Germania și Franța, alături de colegii mei Annalena Baerbock și Jean-Yves Le Drian, această conferință de lansare a Platformei de sprijin pentru Moldova. 

Este un eveniment foarte important, care are ca scop sprijinirea Republicii Moldova, cel mai vulnerabil vecin direct al Ucrainei. Într-adevăr, războiul din Ucraina, care a fost declanșat ilegal de Rusia, a creat o mulțime de probleme în vecinătate, nu numai provocări directe de securitate pentru regiune, pentru securitatea europeană și euro-atlantică, dar și o mulțime de dificultăți pentru vecinii Ucrainei, iar Republica Moldova s-a confruntat cu un val foarte mare de refugiați”, a declarat Bogdan Aurescu, la sosirea la conferință, transmite Știri.md cu referire la Caleaeuropeană.ro.

El a precizat că această conferință are loc la momentul potrivit pentru că numărul de refugiați din R. Moldova a creat o povară economică și dificultăți asupra economiei și finanțelor acestei țări, a creat dificultăți economice în ceea ce privește capacitatea Republicii Moldova de a-și exporta produsele pe diferite piețe, existând deja anumite dificultăți în ceea ce privește vulnerabilitatea pentru securitatea energetică a Republicii Moldova.

“Platforma de sprijin pentru Republica Moldova, care va fi lansată astăzi de această conferință, are ca scop furnizarea și stimularea unui ajutor și a unei asistențe foarte solide, coordonate și consecvente pentru Republica Moldova. 

Este important să ajutăm Republica Moldova în ceea ce privește furnizarea de asistență financiară, furnizarea de sprijin pentru refugiați și preluarea unui număr de refugiați din Republica Moldova. 

De asemenea, este important să găsim soluții pentru a face față vulnerabilităților în ceea ce privește securitatea energetică a Republicii Moldova”, a precizat șeful diplomației române, potrivit declarațiilor transcrise de MAE.

Aurescu a mai subliniat că România este un susținător foarte constant și foarte ferm al Republicii Moldova în eforturile sale de reformă și că a acordat ajutor pentru a face față crizei refugiaților din Republica Moldova prin preluarea refugiaților de la granița Republica Moldova-Ucraina direct în România, prin acordarea de asistență în natură – peste 72 de tone de asistență în natură pentru Republica Moldova – prin furnizarea de combustibil și gudron în valoare de 3,4 milioane de euro și multe alte tipuri de asistență.

“Astăzi vom anunța un nou pachet de asistență financiară pentru Republica Moldova, care vine în completarea pachetului de asistență de 100 de milioane de euro pe care l-am decis împreună în cadrul Conferinței noastre guvernamentale comune de la Chișinău din luna februarie. 

România susține, de asemenea, perspectiva europeană a Republicii Moldova și, conform Parteneriatului nostru strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, considerăm că locul acestei țări este în familia europeană“, a conchis Aurescu.

În marja Conferinței de la Berlin, Germania a anunțat că acordă R. Moldova un împrumut de 50 de milioane de euro pentru a ajuta autoritățile de la Chișinău să facă față afluxului de refugiați ucraineni, iar Statele Unite au anunțat un sprijin de 50 de milioane de dolari pentru Republica Moldova.

Și statele membre ale Uniunii au aprobat luni un ajutor de 150 de milioane de euro pentru R. Moldova, cu o zi înainte ca România, Germania și Franța să lanseze “Platforma de sprijin pentru Moldova”.

Suplimentar, Franța a decis săptămânile trecute să deblocheze o sumă de 65 de milioane de euro pentru ca Republica Moldova să gestioneze provocările economice cu care se confruntă

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării