main logo
512

Asigurarea energetică a țării, pe agenda Consiliului Suprem de Securitate

Subiectul asigurării energetice a Republicii Moldova a fost discutat miercuri, 26 iunie, în ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Asigurarea energetică, pe agenda Consiliului Suprem de SecuritateFoto: IPN

Potrivit președintelui țării, Igor Dodon, membrii CSS au discutat despre achizițiile de energie electrică din afara țării și au solicitat informații suplimentare privind livrările de la Cuciurgan, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Consiliul a discutat tranzacția de vânzare a activelor Union Fenosa către un nou proprietar. Iar conducerea ANRE i-a informat pe membrii CSS despre formarea tarifelor la energia electrică și gaze. 

„Anul trecut conducerea politică s-a implicat în privința stabilirii tarifelor și, pur electoral, a mers cu unele indicații. De aceea, ANRE-ul a redus tarifele înainte de alegeri”, a declarat Igor Dodon.

În cadrul CSS s-a discutat și despre categoriile de mărfuri asupra cărora există suspiciuni de contrabandă de proporții. Este vorba de anabolizante, chihlimbar, țigări și alcool etilic. Procuratura, CNA și SIS vir crea grupuri comune pentru a investiga aceste cazuri.

 „Toate schemele de contrabandă vor fi distruse, nu vor fi preluate de nimeni. Scopul nostru este ca banii să vină la buget”, a declarat președintele. Igor Dodon a mai spus că în curând e foarte probabil ca să fie schimbată conducerea Procuraturii Generale.

CSS a solicitat informații privind legalitatea construcției Arenei Chișinău și examinarea programului de dobândire a cetățeniei prin investiții. De asemenea, a solicitat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului informații despre posibilele scheme de reexport prin acordarea certificatelor de origine moldovenească pentru produsele din alte țări. „Sunt unele mesaje în acest sens. Nu sunt volume mari. De exemplu, anul trecut s-au importat patru mii de tone de mere, pe când noi avem mere în Moldova”, susține președintele. Alte subiecte abordate în cadrul CSS țin de privatizarea unor terenuri în municipiul Chișinău și activitatea întreprinderilor monopoliste.

Igor Dodon susține că toate informațiile solicitate urmează a fi obținute în următoarele 10 zile, când va avea loc următoarea ședință a Consiliului Suprem de Securitate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării