main logo
648

APG a calificat drept nefondate și periculoase acuzațiile de separatism

Adunarea populară a Găgăuziei (APG) a calificat drept "nefondate" şi "periculoase" acuzaţiile de separatism la adresa autonomiei găgăuze.

APG a calificat drept nefondate și periculoase acuzațiile de separatismFoto: moldnova.eu

Potrivit Infotag, acest lucru se arată în declaraţia prezidiului Adunării populare, adoptată în şedinţa de miercuri, transmite Știri.md.

Prezidiul APG a declarat, în special, că:

- Unitatea teritorială autonomă Găgăuzia - în contextul istoric, prezent şi viitor, este parte integrantă şi indivizibilă a Republicii Moldova.

- Autonomia găgăuză este o formă de autodeterminare a poporului găgăuz, dar numai în cadrul statului unitar moldovenesc, care a devenit singura patrie pentru micul popor găgăuz

 - UTA Găgăuzia este concentrarea înţelepciunii interetnice a Moldovei multinaţionale, având ca scop crearea unei entităţi teritoriale independente politic şi economic, care funcţionează în cadrul Constituţiei Republicii Moldova şi Legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei. 

- Orice declaraţii ale politicienilor şi altor oficialităţi în spaţiul public despre "separatismul autonomiei găgăuze" sunt nefondate şi periculoase, urmărind să semene discordie între popoarele găgăuz şi moldovenesc, care sunt părţi cheie ale naţiunii unitare moldoveneşti.

- Autonomia găgăuză este o ameninţare doar pentru acele persoane şi instituţii ale puterii care propovăduiesc ideea unirii cu alte state şi cred că Republica Moldova este un proiect de stat temporar creat artificial şi fără viitor.

În acest context, parlamentul găgăuz a decis amânarea congresului extraordinar al deputaţilor de toate nivelurile din Găgăuzia, care era programat pentru 2 octombrie.

Deputatul Adunării populare Gheorghe Leiciu a declarat că noua dată a congresului va fi anunţată ulterior.

El a menţionat că în cadrul congresului anunţat "vor fi diverse discuţii, dar nu se va discuta despre distrugerea statalităţii, independenţei, suveranităţii şi cu atât mai mult a integrităţii teritoriale a Moldovei".

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării