main logo
1499

Apel către judecătorul constituțional Veaceslav Zaporojan: Demisionați

În urma evenimentelor politice care au avut loc în ultimele săptămâni în Republica Moldova și deciziilor luate de către Curtea Constituțională, mai multe asociații cer demisia judecătorului Veaceslav Zaporojan.

Apel către judecătorul constituțional Veaceslav Zaporojan: Demisionați

„Dl. Zaporojan nu a formulat nicio o opinie separată la hotărârile problematice. El a trădat încrederea acordară de mai mulți reprezentanți ai societății civile în procesul de selecție pentru funcția de judecător constituțional. Semnatarii îi solicită demisia neîntârziată din funcția de judecător constituțional”, se arată înntr-un comunicat de presă emis de către Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), transmite Știri.md.

CRJM s-au declarat nemulțumiți de acțiunile Curții Constituționale făcute în perioada 7-9 iunie, acestea fiind arbitrare.

„Modul în care hotărârile respective au fost revizuite pe 15 iunie 2019, a subminat total rolul Curții Constituționale de garant al Constituției. Aceste decizii au fost luate în unanimitate, iar dl Zaporojan a participat la adoptarea tuturor acestor hotărâri. La 9 iunie 2019, Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic a îndemnat judecătorii constituționali să-și dea demisia în scopul restabilirii încrederii în Curtea Constituțională și stabilizarea situației din țară. Până astăzi niciun judecător constituțional nu și-a dat demisia. Reiterăm insistent îndemnul către toți judecătorii Curții Constituționale de a-și prezenta imediat demisia.

Având în vedere creditul deosebit de încredere pe care mai multe organizații ale societății civile l-a acordat dlui Zaporojan în 2016, îl îndemnăm insistent pe dl Zaporojan să-și prezinte imediat demisia, pentru a permite cel puțin un început de restabilire a încrederii în Curtea Constituțională”, au declarat reprezentanții CRJM.

De aceeași părere sunt mai multe asociații, comunități și instituții din Republica Moldova: 

Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER),

Asociația pentru Politică Externă (APE),

Asociația Presei Independente (API),

Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”,

Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJ),

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM),

Comunitatea WatchDog.MD,

CPR Moldova,

Fundația Est-Europeană,

Institutul de Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”,

Institutul de Politici Publice (IPP),

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE),

Transparency International-Moldova (TI-Moldova).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării