main logo
324

APCE sprijină Moldova în eradicarea elementelor statului capturat

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) recunoaşte necesitatea şi legitimitatea măsurilor luate de autorităţile Moldovei pentru "eradicarea elementelor statului capturat" şi încurajează conducerea republicii "să se asigure că aceste măsuri vor permite reformarea sistemului de stat şi consolidarea instituţiilor democratice".

APCE sprijină Moldova în eradicarea elementelor statului capturatFoto: b1.ro

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta se menţionează în rezoluţia APCE, adoptată în ajun după audierea raportului privind funcţionarea instituţiilor democratice în Republica Moldova, elaborat de coraportori în urma vizitei efectuate vara în RM, transmite Știri.md.

Adunarea a salutat "determinarea autorităţilor de a rezolva problemele stringente şi de a recâştiga încrederea în sistemul de justiţie", subliniind că este "fundamental ca reformele propuse să ducă la consolidarea independenţei şi imparţialităţii autorităţilor de reglementare, să contribuie la crearea unui sistem de recrutare deschis, transparent şi bazat pe meritocraţie".

În rezoluţie este exprimată "îngrijorarea faţă de transparenţa insuficientă la numirea recentă a judecătorilor Curţii Constituţionale".

În ceea ce priveşte frauda bancară, APCE "şi-a exprimat regretul că, după cinci ani, investigarea acestui caz aşa şi nu s-a încheiat", de aceea salută "crearea comisiei parlamentare de anchetă, precum şi publicarea raportului Kroll-2".

"Adunarea aşteaptă ca "toţi cei implicaţi să fie traşi la răspundere" şi îndeamnă ţările membre ale Consiliului Europei să coopereze cu Republica Moldova în urmărirea şi recuperarea banilor furaţi.

Referitor la reglementarea transnistreană, APCE a salutat "disponibilitatea autorităţilor moldoveneşti pentru negocierile în formatul "5+2" în vederea soluţionării paşnice a conflictului", reafirmând "sprijinul deplin pentru integritatea teritorială a Moldovei şi pentru solicitarea sa privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul republicii în conformitate cu angajamentele asumate". De asemenea, APCE a salutat "iniţiativa de lichidare a muniţiilor de la depozite".

Adunarea "încurajează autorităţile Moldovei să continue cooperarea cu Consiliul Europei, ţinând cont de experienţa Comisiei de la Veneţia în reforma sistemului justiţiei şi a legislaţiei anticorupţie".

De asemenea, în legătură cu viitoarele alegeri, APCE a solicitat "asigurarea desfăşurării acestora în conformitate cu cele mai bune standarde ale Consiliului Europei".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării