main logo
1934

Anticoruptie.md: Cum a câștigat milioane de lei cuscrul lui Filip

Cuscrul premierului Pavel Filip a început o relație fructuoasă cu statul după anul 2016, când cei doi au devenit rude.

Anticoruptie.md: Cum a câștigat milioane de lei cuscrul lui FilipFoto: anticoruptie.md

Dumitru Vicol și firma sa, Monicol SRL, s-au abonat la banii publici și, în ultimii ani, compania a beneficiat de sume generoase de la stat pentru dezvoltarea afacerii din domeniul agriculturii, transmite Știri.md cu referire la anticorupție.md.

Grosul banilor livrați de Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) către firma rudei premierului coincide cu anul căsătoriei celor doi copii. Valoarea subsidiilor pe care le-a primit Monicol din partea AIPA este una incertă.

AIPA a indicat într-un răspuns oficial pentru Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) că a acordat Monicol în perioada 2014–2019 subvenții în valoare de 4.185.914 lei cu titlu nerambursabil. Banii au fost repartizați pentru dosarele de subvenționare depuse în cadrul diferitor măsuri/submăsuri de sprijin.

Totodată, un document al Agenției arată firma lui Vicol a obținut de la stat, doar în 2016, aproape 5,5 milioane de lei, pentru „procesarea, uscarea şi congelarea fructelor, strugurilor, legumelor şi cartofilor”.

Solicitați să explice diferența dintre cele două documente – răspunsul AIPA și documentul publicat de aceeași instituție (Raport de subvenții pentru 2016) –, reprezentații statului ne-au explicat că în cel de-al doilea document este vorba de investițiile pe care le-a făcut Monicol, și nu de subvenții.

Continuarea articolului o puteți citi pe anticorupție.md.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării