main logo
1069

Andrian Candu, replică pentru Igor Dodon: Nu riscaţi

Speakerul Parlamentului, Andrian Candu, îi recomandă Preşedintelui Moldovei, Igor Dodon, să nu participe în campania electorală pentru alegerile parlamentare.

Andrian Candu, replică pentru Igor Dodon: Nu riscaţi

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a declarat jurnaliştilor, menţionând că, potrivit legislaţiei, şeful statului nu are dreptul să participe la viitoarele alegeri, transmite Știri.md.

„Cred că Dodon nu are dreptul să devină candidat. Când a devenit Preşedinte, el a renunţat la tot ce ţine de partid. El trebuie să fie neutru, nu poate promova interesele unui anumit partid. El este preşedintele meu, vreau eu asta sau nu, chiar dacă nu l-am votat. Şi dacă el nu este afiliat politic, cum poate susţine un partid în campania electorală?", se întreabă Candu.

El consideră că, dacă Preşedintele devine candidat la funcţia de deputat, acest lucru îi va dezorienta pe alegători.

„Cred că dacă va merge pe listele de partid, va încălca legea. Domnule Dodon, nu faceţi asta! Din cauza acestei decizii, partidul poate fi sancţionat. Nu riscaţi!", a spus Andrian Candu.

Referindu-se la liderul Partidului Şor, primarul oraşului Orhei, Ilan Şor, speakerul presupune că nu i se va permite să participe la campania electorală, deoarece nu îndeplineşte criteriile de integritate.

„Nu ar fi corect dacă eu, în calitate de preşedinte al Parlamentului, să-mi exprim opinia personală. Când va expira mandatul meu, voi putea spune foarte mult. Şor a colaborat cu ancheta, a oferit informaţii, fapte. Dar acest lucru nu-l scuteşte de răspundere, este doar o chestiune de timp. Vom vedea dacă va fi admis la alegeri. Despre aceasta ne va spune Agenţia Naţională pentru Integritate, care trebuie să-i elibereze certificat de integritate", a declarat Andrian Candu.

Întrebat dacă primarul de Orhei ar putea scăpa de pedeapsă, dacă ar avea imunitate parlamentară şi dacă va fi condamnat şi de Curtea de Apel, Andrian Candu a dat un răspuns negativ.

„Ilan Şor nu va avea imunitate dacă devine deputat. Imunitatea nu se aplică. Chiar dacă el devine deputat, ceea ce nu cred, procurorii vor veni oricum după el", a subliniat Candu.

Preşedintele Igor Dodon şi-a anunţat intenţia de a participa la alegerile parlamentare pe lista Partidului Socialiştilor. El a spus că decizia va fi luată până la 25 ianuarie 2019.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării