main logo
1073

Andrian Candu, mirat de faptul că CC și-a schimbat deciziile

Fostul Președinte al Parlamentului, Andrian Candu, s-a declarat mirat de decizia Curții Constituționale de a-și revizui hotărârile.

Andrian Candu, mirat de faptul că CC și-a schimbat deciziileFoto: Știri.md

Democratul este de părere că nu doar Curtea trebuie să fie condamnată pentru deciziile pe care le ia, ci și politicul care nu a reușit să ajungă la un numitor comun în termenul prestabilit, transmite Știri.md cu referire la Agora.

„Am rămas surprins că CC și-a revizuit decizia, am învățat la drept că asta e imposibil. 

Probabil ei au logica lor constituțională. 

Dar de ce condamnăm o Curte pentru decizia sa, dar nu politicul care n-a reușit să facă treabă în 3 luni? Chiar și Maia Sandu zicea pe 7 iunie că au rămas câteva ore până expiră timpul. Cine decide până la urmă? Politicul sau curtea?”, s-a întrebat Candu.

În context, Candu a reiterat că nu consideră că termenul limită trebuia să fie calculat de la ziua primei ședințe, întrucât validarea e punctul de pornire.

„CC trebuie să opereze cu Constituția, dar dacă anumite lucruri nu se prevăd în legea supremă, Curtea are voie să arunce o privire în altă legislație. 

Constituția totuși nu prevede chestiuni temporale. Codul nostru civil e cel mai performant, e făcut după cel german. Deci luni sunt diferite, 29 de zile, 31 de zile. Luna trebuie să aibă un termen fix”, a declarat fostul președinte al Legislativului.

Democratul a adăugat că nu are niciun regret și, în pofida acuzațiilor, doarme liniștit noaptea. Totuși, spune el, are o viziunea personală asupra justiției din Moldova:

„Nu e cel mai perfect sistem, am singur procese care durează 4-5 ani de zile. Am proces civil contra unui post TV, nu-mi găsesc eu dreptatea. Dar nu pot să blamez un sistem în totalitate, el a fost creat de toată clasa politică. Merită să facem eforturi”.

Pe 15 iunie Curtea Constituțională și-a anulat deciziile pronunțate în perioada 7-9 iunie, care au condus la crearea unui blocaj politic și juridic.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării