main logo
726

Andrian Candu îi răspunde Maiei Sandu: Blocați audierea

Solicitarea liderei PAS, Maia Sandu, de a fi audiată într-o ședință publică de către Comisia de anchetă pentru elucidarea acuzațiilor de imixtiune din partea Fundației „Otwarty Dialog” blochează procesul de audieri, afirmă președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Andrian Candu îi răspunde Maiei Sandu: Blocați audiereaAndrian Candu îi răspunde Maiei Sandu: Blocați audierea

Într-o postare pe o rețea de socializare, Andrian Candu o întreabă pe Maia Sandu dacă face acest lucru pentru a evita întrebările bazate pe probele acumulate, transmite Știri.md cu referire la IPN

Președintele legislativului afirmă că audierile nu pot fi publice deoarece informațiile furnizate de instituțiile din țară și din străinătate au caracter confidențial și un regim legal de utilizare. În cazul în care ședința va fi deschisă, deputații și membrii comisiei ar încălca legea și ar urma să poarte răspundere pentru asta. „Condiționând participarea Dvs. cu ședința deschisă, reușiți astfel să blocați audierea”, spune Andrian Candu.

Președintelui Parlamentului declară că ar fi corect ca Maia Sandu să se prezente la audieri, să răspundă la întrebări și apoi are toată libertatea să facă declarații pentru presă. Andrian Candu dă asigurări că va depune tot efortul ca, după finalizarea anchetei, raportul să fie desecretizat și făcut public, astfel încât cetățenii să cunoască toate informațiile importante acumulate în cadrul acestei comisii.

Lidera PAS, Maia Sandu, a refuzat să facă declarații la audierile organizate de Comisia de anchetă și a solicitat să fie chemată într-o ședință publică, nu la una care are loc cu ușile închise. Lidera PAS susține că informațiile lansate în public, inclusiv de către deputați, despre finanțarea PAS trebuie deconspirate tot în Parlament și tot public. Parlamentul a amânat marți, 6 noiembrie, audierile programate de către Comisia de anchetă pentru luni, 12 noiembrie.

Un grup de deputați ai PDM a trimis scrisori mai multor instituții de stat, solicitând verificări privind posibilele activități contra Republicii Moldova din partea Ludmilei Kozlowska, deținătoare a cetățeniei ruse și ucrainene, și președintă a fundației „Otwarty Dialog (Dialog Deschis), recent expulzată din Polonia și UE, pentru legături cu serviciile speciale ruse. Deputații PDM au solicitat investigarea legăturilor dintre aceasta, Fundația Otwarty Dialog și partidele politice PAS și PPPDA, inclusiv posibile aspecte ce țin de finanțarea ilegală sau acordarea de beneficii pentru partidele menționate. Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor acuzațiilor de imixtiune a început în data de 2 noiembrie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării