main logo
4508

Andrei Spînu explică datoria cerută de Gazprom: Guvernul caută soluții

După ce ieri, 22 noiembrie, Gazprom a declarat că ar urma să stopeze livrarea de gaz în R. Moldova după neachitarea datoriei de către MoldovaGaz, Andrei Spînu a venit cu o reacție.

Andrei Spînu explică datoria cerută de Gazprom: Guvernul caută soluțiiFoto: zdg.md

Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Guvernul deja caută soluții pentru a rezolva problema, transmite Știri.md.

”Stimați cetățeni, ieri, la solicitarea Gazprom, a avut loc ședința Consiliului de Observatori al MoldovaGaz. Unicul subiect al discuției a fost datoria curentă acumulată de către MoldovaGaz pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie. 

Aceste sume urmau să fie achitate până la data de 20 noiembrie. Acestă formulă de achitare pentru gaze este parte a contractului de bază între MoldovaGaz și Gazprom și nu este o condiționalitate nouă.

După ședința Consiliului de Observatori, MoldovaGaz a primit notificare de plată a datoriei în termen de 48 de ore. La moment această datorie constituie 74.278.446,91 milioane de dolari SUA. 

Datoria s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 USD/mia de metri cubi iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența. 

Până la acest moment, Moldovagaz nu a găsit o soluție comercială pentru a stinge această datorie curentă. După aplicarea tarifului modificat, din luna noiembrie, MoldovaGaz este obligată să achite integral consumul de gaz pentru Gazprom. 

Ministerul Infrastructurii și Dezvolătrii Regionale a recepționat azi demersul MoldovaGaz referitor la situația creată. În acest sens, Guvernul, este în discuții pentru a identifica soluții și a garanta livrarea gazelor pentru cetățenii țării noastre. În acest sens, vom reveni cu informații suplimentare”, a declarat ministrul.

Citește și: Gazprom: Livrarea gazului va fi oprită. Moldova nu a plătit datoria

Citește și: Șeful Moldovagaz explică datoria către Gazprom: Sunt 1,3 miliarde de lei

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării