main logo
1069

Andrei Năstase: S-au făcut presiuni serioase pentru anularea scrutinului

Chișinăul rămâne în continuare fără primar. Susținătorii lui Andrei Năstase protestează, iar autoritățile se justifică.

Năstase: S-au făcut presiuni serioase pentru anularea scrutinului

Judecătoria Chișinău a amânat astăzi validarea mandatului noului primar al capitalei, Andrei Năstase, în urma unor contestații ale socialiștilor, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.

În vreme ce socialiștii spun, între altele, că Năstase ar fi încălcat legea prin chemările la vot lansate în ziua alegerilor, adepții primarului ales îi acuză că ar trage de timp pentru a-și duce la bun sfârșit proiecte controversate, socialiștii având fracțiunea cea mai mare din Consiliul Municipal.

Dacă până acum, echipa lui Năstase vorbea doar despre tergiversare, amânarea de astăzi a dus la o înăsprire de retorică. 

Ar exista un risc real ca alegerile să fie invalidate, menționează Andrei Năstase, primarul ales:

„Pentru început s-a urmărit tergiversarea acestui proces, dar în momentul în care au fost atinse interese serioase ale mafiei imobiliare, s-au făcut presiuni serioase chiar pentru anularea acestor alegeri. 

De la ei te poţi aştepta la orice.”

Pe de altă parte, Ion Ceban spune că, chiar dacă justiţia le-ar da dreptate socialiştilor în ambele contestaţii, asta n-ar putea pune sub semnul întrebării scrutinul, pentru că problemele invocate în plângeri nu au fost de natură să influenţeze crucial rezultatul votării:

„Eu în aceeaşi seară am recunoscut alegerile. Dar din punct de vedere tehnic, juridic, aceste contestaţii trebuie să-şi parcurgă calea. Campania a trecut, rezultatele sunt recunoscute, candidatul trebuie să meargă să-şi facă datoria.”

Şi Vitalie Miron, secretarul consiliului electoral de circumscripţie Chişinău, afirmă că amânarea nu ar trebui să fie privită de nimeni ca una ce prevesteşte invalidarea:

„Eu am spus şi reiterez: logic ar fi ca CSJ să se expună pe marginea contestaţiilor. 

Atât. Noi, ca organ electoral, singuri am perfectat demersul privind validarea mandatului dlui Năstase.”

Analiştii, printre ei Corneliu Ciurea, amintesc că şi mandatul de preşedinte al lui Igor Dodon a fost validat nu foarte rapid, iar acesta ar putea fi şi motivul din care socialiştii insistă acum până în pânzele albe cu plângerile lor. 

O decizie de invalidare a scrutinului e puţin probabilă, conchide analistul, pentru că prin aşa ceva justiţia şi-ar atrage acuzaţii că a acţionat disproporţionat:

„De obicei, instanţele nu recurg la asemenea sancţiuni exagerate. Această pauză se aseamănă cu cea din prezidenţiale – e un fel de răzbunare a socialiştilor”.

Pentru echipa lui Năstase, lucrurile arată mai dramatic. Dacă ar fi fost aşa cum afirmă public, socialiştii nu ar fi depus ultimul lor demers din justiţie - ieri ei au atacat prin recurs la Curtea Supremă de Justiţie o decizie judiciară pe una din plângeri, cea legată de o presupusă utilizare a cetăţenilor străini în campania lui Năstase. 

Demersul pare să fi servit drept motiv formal de amânare a validării, dar cu câteva ore în urmă, tot astăzi, a fost respins de justiţie ca fiind neîntemeiat. 

Aşa că luni, când judecătoria Chişinău se va întruni din nou să valideze sau nu mandatul lui Năstase, va avea pe masă o singură pretenţie a socialiştilor confirmată ca atare şi de justiţie – cea că Năstase şi-ar fi permis să facă agitaţie în favoarea-i în ziua votării. 

Legislaţia moldoveană, însă, nu tratează astfel de abateri ca fiind una de gravitate maximă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării