main logo
452

Andrei Năstase mulțumește UE pentru solidaritate și sprijin financiar

Președintele PPPDA s-a arătat bucuros de hotărârea Comisiei Europene de a realoca 140 de milioane de euro țărilor din parteneriatul estic, din care face parte inclusiv Republica Moldova, pentru „cele mai imediate necesități”.

Andrei Năstase mulțumește UE pentru solidaritate și sprijin financiarFoto: știri.md

„Bate și ți se va deschide! Multumim pentru solidaritate, Uniunea Europeană, locul în care trebuie să ne regăsim cu toții! 140 de milioane de EURO vor fi realocate de Comisia Europeană  pentru cele mai imediate nevoi în țările parteneriatului estic, inclusiv Republica Moldova,” și-a început mesajul său Andrei Năstase, pe Facebook, transmite Știri.md.

„Totodată, Comisia va redirecționa și utilizarea instrumentelor existente în valoare de până la 700 de milioane EUR pentru a contribui la atenuarea impactului socio-economic al crizei coronavirusului”, a continuat politicianul.

„Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a declarat: „Sunt momente foarte dificile nu numai pentru UE, dar și pentru țările partenere.

Facem tot ce putem pentru a atenua impactul focarului de coronavirus asupra vieții umane și a mijloacelor de trai.

Răspundem atât la nevoile imediate ale sistemelor de sănătate, cât și la nevoile pe termen lung pentru grupurile cele mai vulnerabile din societate și întreprinderile mici și mijlocii, care sunt coloana vertebrală a economiilor din cele șase țări."

Comisia va răspunde nevoilor imediate, sprijinind furnizarea de dispozitive medicale și echipamente personale, precum ventilatoare, truse de laborator, măști, ochelari de protecție, halate și costume de siguranță.

Comisia Europeană colaborează cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și implementează 30 de milioane de euro pentru a se asigura că aceste livrări necesare sunt cumpărate în comun și distribuite în mod eficient sistemelor de sănătate din cele șase țări în săptămânile următoare.

În plus, fondurile vor sprijini administrațiile naționale de sănătate pentru a instrui personalul medical și de laborator și pentru a lua măsuri de sensibilizare pentru populația largă.

De asemenea, Comisia a pus la dispoziție mai mult de 11,3 milioane EUR pentru subvenții mici pentru organizațiile societății civile.

Aceste fonduri răspund deja nevoilor imediate, prin „Mecanismul de răspuns rapid” regional, precum sprijinirea școlilor locale cu învățământ la distanță.

Până la vară, și ca parte a acestui pachet, Comisia va lansa „Programul de solidaritate al parteneriatului estic”, care va viza părțile cele mai afectate ale populațiilor prin sprijinul societății civile și, în special, subventii pentru organizații locale mai mici.

Atenuarea impactului socio-economic al focarei

Comisia lucrează în strânsă colaborare cu instituțiile financiare internaționale și instituțiile de finanțare relevante din statele membre ale UE, oferind un răspuns european coordonat pentru economia reală, inclusiv IMM-urile, în special prin:

- Lansarea unui nou program de sprijin de 100 de milioane EUR pentru a ajuta IMM-urile, inclusiv angajații independenți și alții să acceseze cu ușurință creditul și să își impulsioneze afacerile după criză;

- Facilitarea, simplificarea, accelerarea și consolidarea liniilor de credit și a subvențiilor existente în valoare de 200 milioane EUR pentru IMM-uri în monedă locală, inclusiv prin inițiativa sa EU4Business;

- În plus, în actuala criză, UE și-a mobilizat principalul instrument de risc, Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă (EFSD), în valoare totală de 1,55 miliarde de euro, cu 500 de milioane EUR disponibile pentru vecinătatea UE.

Acest lucru va oferi rapid lichiditate în vecinătatea UE, inclusiv prin intermediul fondurilor de rulment, al finanțelor comerciale sau al serviciilor de creanță.

Acest sprijin este pe lângă sprijinul în curs de asistență financiară macroeconomică în curs pentru parteneri, inclusiv Georgia, Moldova și Ucraina”, a închieiat liderul PPPDA.

Știri.md amintește că UE trimite Moldovei echipamente medicale, ventilatoare și resurse financiare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării