main logo
538

Andrei Năstase, despre raportul Comisiei de la Veneția

Raportul Comisiei de la Veneția vine să reconfirme faptul că judecătorii europeni rămân consecvenți în expertiza extrem de critică a modificării inoportune a legislației electorale operate de către guvernarea cleptocratică de la Chișinău. Cel puțin asta a declarat liderul PPDA, Andrei Năstase, în urma raportului Comisiei de la Veneția, făcut ieri public.

Andrei Năstase, despre raportul Comisiei de la VenețiaAndrei Năstase, despre raportul Comisiei de la Veneția

Potrivit liderului Platformei DA, reacția în lanț nu va întârzia să se propage către celelalte instituții europene, inclusiv către Consiliul Europei și Uniunea Europeană.

„Ambițiile puerile ale binomului Plahotniuc-Dodon aruncă țara în zona gri a democrației, amânând asistența macroeconomică, alungând investitorii străini, mereu sensibili la derapajele inadecvate ale guvernării oligarhice. Mai mult, trezește nedumerire și consternare prima reacție a regimului, cinică și iresponsabilă, care promite implementarea recomandărilor abia în celălalt ciclu electoral”, a declarat Andrei Năstase pentru UNIMEDIA.

Președintele PPDA spune că frica de a pierde puterea și a răspunde în fața oamenilor pentru jafurile comise, administrarea „păguboasă și călcarea în picioare a drepturilor și libertăților fundamentale împinge regimul la aplicarea cu orice preț a unei legislații care să-i permită fraudarea masivă a următoarelor alegeri, capitale pentru destinul democratic al Republicii Moldova”, a conchis acesta.

UNIMEDIA precizează că, ieri, Comisia de la Veneția (Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept), în comun cu Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), a emis o nouă declarație privind schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova.

Declarația este o completare a raportului emis la 15 iunie 2017 și vine să examineze dacă recomandările anterioare au fost sau nu luate în considerație. 

Astfel, Comisia de la Veneția și-a reiterat poziția din anul trecut: "Remarcile făcute în 2017 rămân valabile și Comisia de la Veneția și ODIHR regretă că această recomandare fundamentală nu a fost respectată. Rămâne de văzut cum va fi implementat acest sismtem mixt în alegerile care urmează", se scrie în declarația celor două instituții.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării