main logo
899

Anatolii Nosatîi: Moldova dorește ca Ucraina să își redobândească toate teritoriile

Republica Moldova doreşte ca Ucraina să îşi redobândească toate teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea, a declarat, într-un interviu acordat vineri, 24 martie curent, agenției române de știri AGERPRES, ministrul Apărării de la Chişinău, Anatolie Nosatîi.

Nosatîi: Moldova dorește ca Ucraina să își redobândească teritoriile

Acesta crede că „situaţia pe front se va schimba în favoarea armatei ucrainene”, ceea ce ar putea genera mai multă stabilitate în regiune, transmite Știri.md cu referire la agerpres.ro.

Pe de altă parte, ministrul Apărării susţine că bugetul pe care Republica Moldova îl alocă armatei a crescut semnificativ, în vederea achiziţiei de echipamente militare şi armament. El aminteşte că Moldova foloseşte „toate instrumentele diplomatice pentru fortificarea capacităţii de apărare”, referindu-se la obţinerea de sprijin financiar pentru achiziţia de sisteme anti-rachete.

Anatoli Nosatîi vorbeşte, în interviu, şi despre relaţia în domeniul militar cu România, dar şi despre prezenţa trupelor ruse pe teritoriul Transnistriei.

AGERPRES: Există riscul unui atac iminent asupra Republicii Moldova?

Anatolie Nosatîi: Nu şi accentuez că, actualmente, aşa scenariu nu există. Aceasta se datorează curajului şi dedicării poporului ucrainean care luptă actualmente pentru securitate, independenţă, suveranitate şi, totodată, pentru principiile democratice pe continentul european.

AGERPRES: Consideraţi că Transnistria este punctul de unde ar putea pleca principala ameninţare a Republicii Moldova? Puteţi gestiona eficient situaţia de acolo?

Anatolie Nosatîi: Nu putem spune că este principala problemă pentru Republica Moldova, dar este una dintre ele şi evident că prezenţa pe acest teritoriu a trupelor Federaţiei Ruse, care sunt staţionate ilegal, prezenţa unui contingent paramilitar, a aşa-numitor structuri de forţe armate, de miliţie a Transnistriei, este un factor de stabilizare.

AGERPRES: Pe care reuşiţi să îl controlaţi?

Anatolie Nosatîi: Da. Guvernul Republicii Moldova are toate instrumentele pentru a asigura securitatea şi ordinea pe teritoriul Republicii Moldova.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării