main logo
508

Analist: Mergem spre un statut special, prin suveranizarea Transnistriei

Analistul occidental Vladimir socor consideră că ultimele evoluții în reglementarea transnistreană consideră odată cu venirea lui Calus Neukirch în acest proces nu vor reprezentate interesele OSCE-ului ci a Germaniei care a încurajat de-a lungul anilor federalizarea R. Moldova.

Analist: Mergem spre un statut special, prin suveranizarea TransnistrieiAnalist: Mergem spre un statut special, prin suveranizarea Transnistriei

Mai mult decât atât, Socor spune că statutul special de fapt și ar aînsemna acea federalizare pe care a insistat fostul șef OSCE, William Hill, germania dar și Federația Rusă când era condusă de Dmitri Medvedev, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md

Într-un interviu pentru Europa Liberă, analistul a spus că întâlnirea recentă de la Condrița, urmată imediat de vizita dlui Krasnoselski la Moscova, nu a adus nimic nou, esențial, dar a adus câteva nuanțe noi.

„O nuanță nouă este reintrarea dlui Dodon în procesul de dialog politic între Chișinău și Tiraspol. Dl Dodon fusese exclus din acest proces. Curând după venirea la putere a dlui Krasnoselski, acesta împreună cu aliatul sau patronul său politic Gușan, șeful trustului „Sheriff”, au inițiat un dialog direct cu dl Plahotniuc”, spune Socor. 

Referitor la lqa nou șef al misiunii OSCE, analistul spune că Neukirch va reprezenta în bună parte interesele Germaniei, nu ale OSCE-ului.

„OSCE-ul nu are interese, OSCE-ul nu are o politică, OSCE-ul nu are un șef, OSCE-ul nu este decât un forum pentru discuții între puterile reprezentate în acest forum. Dl Neukirch nu va reprezenta OSCE, că nu are ce să reprezinte din acest punct de vedere, va reprezenta viziunile guvernului german. Guvernul de la Berlin a încurajat de-a lungul anilor federalizarea Republicii Moldova”, a comnetat Valdimir Socor.

Drept exemplu analistul amintește că Ministerul de Externe german a pledat pe lângă diplomații moldoveni din Berlin pentru federalizare.

„Ministerul de Externe și alte foruri ale guvernului german au povățuit Republica Moldova să se federalizeze. Cancelara Merkel a încheiat Acordul de la Meseberg cu președintele de atunci al Rusiei, Dmitri Medvedev, care avea în vedere federalizarea Republicii Moldova ca un prim component al unei schimbări a arhitecturii europene de securitate de proporții mai largi. Dl Neukirch personal a lucrat în Misiunea OSCE din Republica Moldova în perioada în care această misiune, condusă de diplomatul american William Hill, promova în mod deschis federalizarea Republicii Moldova”, calificând acest lucru ca fiind un „semn rău”.

Vladimir Socor mai spune că ar fi o naivitate ca Chișinăul să aștepte că Rusia va scoate din mormânt „planul Kozak”.

„Planul Kozak este bine înmormântat. Rusia va face, nu știm când, dar va face cu certitudine alt tip de propuneri. Versiunea actuală a federalizării va fi numită statut special, nu va fi numită federalizare, va fi numită statut special.”

Analistul mai adaugă că Uniunea Europeană a jucat un rol pasiv, rolul activ l-au jucat germanii, rușii și diplomația americană: „În contextul specific al anului 2016, de atunci încoace, de când a fost impus Protocolul de la Berlin, ne tot luptăm cu consecințele acestuia, ne tot luptăm e poate un pic exagerat spus, pentru că Guvernul din Chișinău a acceptat în mod deplin Protocolul de la Berlin, când spun că ne luptăm avem în vedere societatea civilă și partea pro-europeană a opiniei publice din Republica Moldova. Trăim și astăzi cu consecințele Protocolului de la Berlin care, iată, este implementat pas cu pas, cu pași mici. Deci a fost un consens între diplomația rusă, germană și administrația Obama din Washington. Din fericire, administrația Obama nu mai este la putere și eu nu mă aștept deloc ca administrația Trump să aibă aceeași politică de a se asocia cu Rusia, cum a făcut administrația Obama, pentru a impune Protocolul de la Berlin”.

Președinția italiană a OSCE l-a numit recent pe germanul Claus Neukirch în calitate de șef al Misiunii OSCE în Republica Moldova. Acesta va fi mediator OSCE în procesul de reglementare transnistreană.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării