main logo
1456

Analist, despre incidentul din Polonia: Războiul nu e departe

„Suntem cu toții vecinii Ucrainei, într-o formă sau alta, direct sau indirect, acest conflict ne afectează pe toți. Trebuie să fim conștienți că războiul nu e departe”.

Analist, despre incidentul din Polonia: Războiul nu e departe

Declarația aparție analistului politic de la București, Costin Ciobanu, care a precizat că este important cum va continua accest sprijin militar și economic, transmite Știri.md cu referire la Tvr Moldova.

„Sunt sigur că în scenariile care există la nivelul NATO, un astfel de incident a fost luat în calcul. Eu am reținut felul extrem de ponderat și extrem de reținut în care autoritățile poloneze s-au manifestat. Nu s-au aruncat cuvinte mari pentru că întradevăr erau un moment extrem de important. Pe de altă parte, momentul a fost tratat extrem de serios, sau o reuniune a G7 imediat e un semn de preocupare și cred că cel puțin din punct de vedere politic și diplomatic s-a reacționat foarte bine”, a declarat analistul politic de la București, Costin Ciobanu în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”.

De asemenea, acesta a mai precizat că este un pericol de escaladare a războiului în contextul rachetelor rusești care au căzut pe teritoriul Poloniei.

„Acum întrebarea este, dincolo de ce s-a întâmplat la graniță este cum faci într-o manieră sau alta să oprești aces baraj, această șarjă de rachete care vin din Ucraina. Știți foarte bine sunt diferite propuneri, s-a vorbit despre acel „no fly zone”, zonă de interdicție aeriană. Însă pare că lucrurile nu au avansat foarte tare comparativ cu februarie-martie, când aveam aceeași discuție. Pericolul de escaladare, din păcate, dacă se încearcă această impunere. E important aceeastă percepție care s-a solidificat ieri că nu este doar despre Ucraina ce se întâmplă. Suntem cu toții vecinii Ucrainei, într-o formă sau alta, direct sau indirect, acest conflict ne afectează pe toți. Trebuie să fim conștienți că războiul nu e departe. Va fi important cum va continua accest sprijin militar și economic”, a precizat Costin Ciobanu. 

Fostul ambasador al Republicii Moldova în Lituania, Igor Clipii, menționează în context că discuția de patru minte a ambasadorului Rusiei în Polonia cu ministrul polonez de externe 

„Mesajul a fost foarte clar. Războiul de agresiune împotriva Ucrainei riscă să provoace un război între NATO și Federația Rusă. Cred că acesta a fost mesajul. S-a constatat ulterior că racheta nu este totuși o provocare intenționată din partea Federației Ruse. Cum a menționat și șeful NATO, responsabilitatea pentru criza respectivă o poartă Federația Rusă. Ea rămâne pe seama Federației Ruse. Cred că acesta a fost mesajul. În opinia mea, în cazul în care ne confruntăm cu un război neprovocat, cu o agresiune barbară, discuțiile prea lungi nu încadrează cu diplomația”, a precizat în studioul TVR Moldova Igor Clipii.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării