main logo
521

Amendamentele Rusiei și Turciei cu privire la Transnistria și Găgăuzia, respinse de APCE

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a respins un amendament al Rusiei cu privire la situația trupelor rusești din Transnistria și un amendament al Turciei prin care era prevăzută o autonomie lărgită pentru Găgăuzia.

Amendamentele Rusiei cu privire la Transnistria, respinse de APCEFoto: IPN

Europa Liberă scrie în ediția online că în rezoluția adoptată de APCE la Strasbourg parlamentarii europeni salută demersurile întreprinse de noul guvern de la Chișinău pentru identificarea celor responsabili de utilizarea instituțiilor publice în beneficiul intereselor private, de partid sau de afaceri, în special înființarea mai multor comisii de anchetă de către Parlament, transmite Știri.md cu referire la IPN.

De asemenea, sursa citată scrie că Adunarea parlamentară a constatat că autoritățile de la Chișinău sunt hotărâte să reformeze sistemul public și politic. 

„Deși există o dorință presantă de a îndepărta rapid funcționarii de stat care ar fi fost receptivi la influența și presiunea externă, Adunarea subliniază că demersurile legale făcute pentru „deoligarhizarea” țării vor avea efecte pe termen lung și ar trebui, prin urmare, să contribuie la consolidarea instituțiilor statului”, se arată în rezoluție.

De asemenea, APCE constată că măsurile întreprinse după iunie 2019 au restabilit încrederea donatorilor internaționali. APCE apreciază reforma sistemului de justiție, care „va modifica în mod substanțial alegerea procurorului general, componența Curții Supreme de Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii și a Consiliul Superior al Procurorilor”. De asemenea, reforma va aduce modificări evaluării judecătorilor și procurorilor.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei este îngrijorată însă de faptul că numirea recentă a judecătorilor la Curtea Constituțională nu a fost pe deplin transparentă și că recentele modificări propuse de Guvernul Moldovei nu respectă pe deplin recomandările Consiliului Europei. 

Prin urmare, Adunarea se așteaptă ca autoritățile moldovene să solicite expertiza Consiliului Europei, în special a Comisiei de la Veneția, pentru a se asigura că schimbările propuse sunt durabile și respectă standardele Consiliului Europei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării