main logo
313

Amelie de Montchalin: Moldova și Franța trebuie să lupte împreună pentru valorile comune

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Franţei, Amelie de Montchalin, aflată în vizită la Chişinău, consideră că "Moldova şi Franţa trebuie să lupte împreună pentru valorile comune".

Amelie de Montchalin: Moldova și Franța trebuie să lupte împreunăFoto: gov.md

Potrivit agenţiei Infotag, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul de Externe, Nicu Popescu, ea a menţionat că "pentru Franţa este extrem de important să-şi exprime sprijinul pentru noua coaliţie (PSRM-ACUM - "I."), creată în iunie", subliniind că deja "la sfârşitul lunii iunie, împreună cu Preşedintele francez Emmanuel Macron, a fost la Bruxelles, unde a insistat că toate ţările UE să sprijine noua guvernare".

"Valorile europene nu sunt doar un concept, ci un instrument care asigură viaţa într-un stat de drept, ceea ce presupune scăparea de orice formă de presiune", a spus diplomatul, menţionând că, în practică, acest lucru se exprimă prin "lupta împotriva corupţiei, dar şi asigurarea independenţei sistemului justiţiei", transmite Știri.md.

Ea a spus că a fost atinsă înţelegerea privind extinderea cooperării între cele două ţări în diferite domenii. Aceasta presupune cooperarea în reabilitarea liniei de cale ferată Chişinău-Ungheni, schimbul de experienţă la nivel de experţi pentru susţinerea procesului de reforme în Republica Moldova şi cooperarea în domeniul culturii.

Secretarul de stat s-a referit şi la problema transnistreană, menţionând că "abordările în privinţa reglementării trebuie să fie paşnice, profunde şi cuprinzătoare, cu respectarea principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în baza graniţelor recunoscute internaţional".

"O problemă la fel de importantă este respectarea echităţii sociale în privinţa femeilor, aşa cum este stipulat în Convenţia de la Istanbul a Consiliului Europei. Pentru că reformele în domeniile economic şi juridic trebuie să aibă un impact pozitiv asupra fiecărui cetăţean, astfel încât acesta să se simtă în siguranţă", a spus ea, adăugând că, "deşi Moldova este semnatară a acestei convenţii internaţionale, documentul nu a fost încă ratificat, dar Preşedintele Igor Dodon a promis că se va ocupa de această chestiune".

"Înţeleg că nicio ţară nu are dreptul să înveţe o altă ţară. Şi Franţa are o mulţime de cazuri care necesită soluţii, dar trebuie să acţionăm împreună şi să luptăm pentru acele valori care ne unesc", a spus diplomatul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării