main logo
527

Ambasadorul UE: Referendumul, o oportunitate unică pentru moldoveni

Șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, afirmă că referendumul este o oportunitate unică pentru cetățenii din R. Moldova de a-și exprima opinia despre viitorul din țării, despre procesul de integrare europeană.

Ambasadorul UE: Referendumul, o oportunitate unică pentru moldoveniImagine simbol

Oficialul a menționat necesitatea unor acțiuni ferme din partea instituțiilor statului în contracararea încercărilor Federației Ruse de a influența rezultatele alegerilor. El a subliniat câteva dintre cele mai mari riscuri în prezent care vin de la Moscova, transmite Știri.md cu referire la Radiochisinau.md.

„Cred că sunt riscuri legate de atacuri hibride. Deși reziliența R. Moldova a crescut enorm în ultimii trei ani, a fost consolidată independența energetică, reziliența  diferitor instituții de stat și intensificată lupta împotriva corupției, nu este o misiune îndeplinită. Este foarte necesar ca această  muncă să continue. Este sigur că Rusia va continua eforturile sale de a influența politica și alegerile cetățenilor R. Moldova în această săptămână și  în viitor. Am văzut aceste informații care vine din partea Poliției că în septembrie 15 milioane de euro au fost utilizate de către Federația Rusă pentru influențarea alegerilor din R. Moldova. este o sumă foarte mare. Un indicator că Rusia face investiții în încercările de influențare a politicii din țară”, a spus Janis Mazeiks

Este foarte important că autoritățile din R. Moldova să facă tot ce le stă în puteri pentru a limita încercările de cumpărare de voturi, subliniază oficialul european.

Diplomatul admite, totodată, că în pofida intervențiilor autorităților de la Chișinău de a combate interferențele ruse, inclusiv prin suspendarea sau interzicerea unor partide pro-ruse, a instituțiilor media care răspândesc falsuri, dezinformarea pe rețelele sociale și reminiscențele unor guvernări anterioare corupte se fac resimțite.

„Cred că această situație este rezultatul faptului că mai mulți ani la rând oligarhii au avut  influență în țară, iar corupția era foarte răspândită. Nu este posibil să elimini acest flagel în 3 ani, dar este necesar să se continue pentru că țara Dumneavoastră are o cale spre un viitor mai bun și este necesar să continuați această cale”, a declarat șeful Delegației UE în Republica Moldova.

Janis Mazeiks s-a referit la sancțiunile aplicate de UE precum restricții de călătorie și financiare pentru o serie de persoane afiliate grupării conduse de la Moscova de fugarul Ilan Șor, printre care și actualul bașcan Evghenia Guțul.

„Pentru noi Găgăuzia nu este Evghenia Guțul și Evghenia Guțul nu este Găgăuzia. Sunt sancțiuni personale” spune ambasadorul Janis Mazeiks care promite că UE va continua să investească în proiecte de infrastructură, dezvoltarea economiei și în media independentă în regiunea găgăuză, la fel ca și în toata R. Moldova.

Cetățenii R. Moldova se află în fața unei oportunități unice, a subliniat Janis Mazeiks îndemnând oamenii să iasă la vot.

„Ar fi bine să vină la alegeri. Este important să-ți exprimi votul. Al 2-lea mesaj pentru cetățenii și este că votul trebuie să fi câștigat, nu cumpărat.  Și acesta  este cel mai important mesaj din partea mea.  Cetățenii pot avea opinii diferite, dar este important că aceste opinii să fie libere și nu sunt cumpărate de forțe externe”, a spus oficialul european.

Janis Mazeiks se arată convins că mulți dintre cetățenii care au o situație economică modestă, nu își vor vinde votul și viitorul european la alegerile din 20 octombrie.

„Sărăcia nu este egală cu votul cumpărat. Sunt sigur că sunt mai mulți cetățeni care sunt săraci dar onești!”, a conchis Janis Mazeiks.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării