main logo
471

Ambasadorul SUA: Reforma justiţiei este o provocare pentru autorităţi

Ambasadorul SUA în Moldova, Dereck Hogan, susţine că reforma justiţiei este "o provocare imensă pentru autorităţi", subliniind că "cetăţenii au aşteptat destul de mult aceste schimbări şi le merită".

Ambasadorul SUA: Reforma justiţiei este o provocare pentru autorităţi

Potrivit agenţiei Infotag, marţi, în cadrul unui forum dedicat reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, el a menţionat că "această provocare se referă nu numai la Guvern şi la instituţiile statului, ci şi la partenerii de dezvoltare, şi la cetăţeni", transmite Știri.md.

"Reforma reală înseamnă întotdeauna mult lucru. Dar cetăţenii au aşteptat mult şi merită un sistem de justiţie independent şi transparent, profesionişti cinstiţi care să lucreze în acest domeniu", a spus diplomatul.

Potrivit lui, "schimbările reale în domeniul justiţiei şi lupta împotriva corupţiei nu pot fi realizate fără instituţii puternice, în primul rând, fără instituţiile responsabile de combaterea fenomenului - Centrul Naţional Anticorupţie, Procuratura Anticorupţie, Autoritatea de Integritate". 

"Guvernul ar trebui să acorde atenţie şi măsurilor de prevenire a funcţionării mecanismului de mită, iar în acest domeniu este necesară interacţiunea cu societatea civilă şi mass-media. Oamenii trebuie să înţeleagă că societatea în care trăiesc se ghidează de lege, dar nu de dorinţele egoiste ale unor oameni în parte", a spus Hogan.

El a subliniat că "Moldova trece printr-un moment istoric" şi că "Guvernul SUA, care a sprijinit mulţi ani procesul de reforme, este pe deplin interesat de continuarea cooperării". Drept măsuri viitoare, Hogan a menţionat "asistenţa oferită Ministerului Afacerilor Interne în reforma poliţiei, pregătirile fiind la ultima etapă", precum şi "susţinerea Ministerului Justiţiei în domeniul reformei sistemului penitenciar şi al asistenţei juridice".

Diplomatul a remarcat "eforturile noului Guvern, întreprinse în procesul de reforme" şi a dat asigurări de "susţinerea deplină pe această dimensiune".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării