main logo
494

Ambasadorul SUA la Chișinău: Am fost ținta campaniilor de dezinformare

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii (SUA) în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, susține că, în scurta perioadă de aflare în țara noastră, a fost ținta campaniilor de dezinformare și atacuri personale îndreptate spre subminarea activității sale.

Ambasadorul SUA: Am fost ținta campaniilor de dezinformare

În discursul ținut în cadrul evenimentului anual Media Policy Forum, Excelența Sa a vorbit despre importanța unei prese libere, transmite Știri.md cu referire la cotidianul.md.

„Pe 3 mai am marcat Ziua mondială a libertății presei, pentru a onora rolul critic pe care îl are mass-media în crearea unor democrații puternice și a societăților prospere. 

Este potrivit ca și astăzi să sprijinim jurnaliștii și profesioniștii din mass-media din Moldova și să discutăm despre modalitățile de cooperare, pentru a ne asigura că Moldova va continua să cultive o societate în care presa vibrantă, liberă și independentă să prospere – un obiectiv pe care îl merită orice națiune liberă”, a declarat diplomatul.

Ambasadorul a precizat că Guvernul SUA este unul dintre cei mai activi susținători ai libertății presei și ai pluralismului în lume, inclusiv în Republica Moldova. Potrivit acestuia, SUA vor continua să sprijine mass-media independentă din țara noastră.

„Suntem convinși că libertatea de exprimare a indivizilor și a presei, fără frică sau intimidare, este un drept universal și un pilon al societăților democratice. 

În Moldova și multe alte locuri din lume, jurnaliștii independenți încurajează dezbaterile active, demască injustiția și abuzul, contribuie la creșterea unor cetățeni mai informați, pentru a responsabiliza liderii și trasează un curs mai luminos pentru viitor. 

Vreau să subliniez faptul că o mass-media robustă și independentă nu este un lucru de care să-ți fie frică. Mai degrabă, prin provocarea lansată preconcepțiilor și oferirea unor noi perspective, mass-media poate ajuta guvernele să-și servească poporul mai bine, mai eficient. 

În plus, capacitatea unui Guvern de a accepta critica din partea presei este un indicator important al angajamentului Guvernului pentru o dezvoltare și reformare reală”, a adăugat oficialul.

Dereck J. Hogan a menționat că persoanele din mass-media au un rol crucial în crearea și apărarea tinerei democrații din Moldova, asigurându-se ca cetățenii să aibă acces la adevăr și să fie înarmați cu cunoștințele necesare pentru îndeplinirea propriilor responsabilități civice.

„Din păcate, angajamentul nostru comun cu privire la aceste libertăți este pus la încercare de actori necinstiți, ce caută să folosească narative false, pentru a deruta publicul, pentru a semăna divizare în societtae și pentru a submina valorile democratice, în special în perioadele electorale. 

Aceasta este o provocare răspândită în lume și a afectat chiar țara mea. Iată de ce trebuie să ne unim eforturile pentru a identifica, recunoaște și demasca aceste activități dăunătoare. 

Chiar și în această perioadă scurtă de prezență în Moldova, eu, ca mulți alții dintre cei prezenți aici, am fost ținta campaniilor de dezinformare și atacuri personale îndreptate spre subminarea activității noastre și de aceea eu înțeleg dorința de a reduce la tăcere sau de a cenzura aceste voci corozive”, a subliniat Excelența Sa.

Totodată, Ambasadorul SUA la Chișinău susține că arma principală a democrației, atunci când este pusă fața în față cu atacuri mincinoase, este libertatea, transparența și reînnoirea angajamentului în mod deschis, iar un instrument eficient împotriva eforturilor de dezinformare a publicului este sprijinirea jurnaliștilor onești și imparțiali, care pot demasca adevărul și scoate la iveală dezinformarea, așa cum s-a întâmplat în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din februarie.

„Deci, întrucât se apropie alegerile locale, haideți să salutăm Moldova pentru succesul înregistrat până astăzi și să căutăm oportunități de a progresa în continuare. 

În lunile și anii ce urmează, sperăm să continuăm parteneriatul cu Moldova pentru a asigura o și mai mare libertate a presei prin diversificarea proprietarilor mass-media, prin mai puțină dependență de asocierea partinică, prin acces mai mare pentru public la informația oficială și prin asigurarea ca jurnaliștii să poată activa fără frică de hărțuire sau abuz. 

SUA așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu toți partenerii doritori de a crea un viitor luminos, prosper și democratic, pe care îl merită moldovenii”, a conchis Dereck J. Hogan.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării